Bobri bodo približali ples in gib

Festivalske predstave, projekcije in delavnice za najmlajše
 
Fotografija: Foto Festival Bobri
Odpri galerijo
Foto Festival Bobri

V letošnji enajsti izvedbi festivala Bobri bosta v ospredju ples in gib, ki sta bila do zdaj povsem zapostavljena ter se otroci in najstniki z njima v taki obliki še niso srečali. Za napovedanih več kot osemdeset prireditev med skupaj 166 dogodki bo na voljo 15.200 brezplačnih vstopnic, ki jih bodo v Festivalni dvorani oziroma Pionirskem domu delili prihodnjo soboto, 12. januarja, med 11. in 16. uro.

Festival se bo začel 19. januarja, tradicionalno v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) s predstavo Ariol, končal pa tudi tradicionalno na slovenski kulturni praznik 8. februarja v tradicionalnem okolju Kina Šiška, in sicer prvič s premierno predstavo v sponzorstvu Zavarovalnice Triglav. To bo plesna prireditev Plesni stroj BUM BAM. Na festivalu bo v teh slabih treh tednih 73 različnih producentov iz javnih zavodov in neodvisnega sektorja poleg predstav in filmskih projekcij pripravilo 82 delavnic, katerih vsebino je moč najti v obsežnem spletnem katalogu – in od prihodnjega tedna v papirni obliki na vseh prizoriščih. Se je pa na delavnice treba prijaviti – naslovi so navedeni v katalogu.

Festival bo že četrto leto tudi v Domžalah in Sežani, novost pa je udeležba dunajske skupine. V prihodnosti želijo organizatorji Bobrov še povečati mednarodno udeležbo.

Direktor izvršnega producenta SMG Tibor Mihelič Syed je ob razgrnitvi programa pojasnil, da so ples izbrali tudi zato, ker je v primerjavi z drugimi umetnostnimi zvrstmi produkcije in metod, ki bi si prizadevale sodoben ples približati najmlajšim in tudi najstnikom, zelo malo. Ob manjši produkciji so tudi prizorišča manjša, posledično pa bo na voljo nekoliko manj vstopnic kot v prejšnjih letih.


Delovni Bobrov dnevnik


Festival tudi letos spremlja Kinodvorov (letni) delovni zvezek Bobrov dnevnik, četrto ponovitev bo doživel projekt Bobrove mlade oči, ko se bodo učenci treh ljubljanskih osnovnih šol preizkusili v vlogi piscev kritik, novinarjev in fotografov. Novost Bobrovih mladih oči bo mednarodna okrogla miza z naslovom Kitchen Table (Kuhinjska miza), na kateri se bodo najstniki v slovenščini in angleščini pogovarjali o predstavah, ki so si jih ogledali na festivalu ter o sodobnih pristopih v gledališču in umetnosti, namenjenih mladim. Okrogla miza bo del mednarodnega projekta T. E. E. N. (Theatre European Engagement Network – Evropska mreža za vključevanje v gledališče), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Bobri se spet pridružujejo tudi mednarodnemu projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, v katerem se bodo od 25. do 27. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

Za pedagoge po vrtcih in šolah ter vse tiste, ki radi plešejo in se gibajo, so organizatorji skupaj s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagoginjami za trenutke, ko bo zmanjkalo idej ali pa bodo starši ali pedagogi iskali nove, pripravili knjižico predlogov za delavnice ustvarjalnega giba Namig za gib. V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pa so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig na temo festivala.

Če prihodnjo soboto ne bodo razdelili vseh brezplačnih vstopnic, bodo preostale na voljo v Prodajni galeriji SMG na Trgu francoske revolucije – pri Križankah. Če pa se tisti, ki bodo vstopnice prevzeli, dogodka ne bodo mogli udeležiti, so prijazno naprošeni, da jih vrnejo v Prodajno galerijo SMG.

Komentarji: