Bodo nekateri zaradi prenove Trubarjeve ob zaslužek?

Župan Zoran Janković je že jeseni zatrdil, da bo dostava do lokalov otežena, zapore bodo trajale največ tri dni

Objavljeno
26. februar 2019 07.00
Posodobljeno
26. februar 2019 07.00
Včeraj dopoldne so na Trubarjevi ulici začeli postavljati zapore, danes pa naj bi delavci KPL in Nigrada že začeli razkopavati območje od Prešernovega trga proti Resljevi. Foto Blaž Samec
Delavci Ljubljanskih parkirišč in tržnic (JP LPT) so včeraj dopoldne na Trubarjevi ulici začeli postavljati zapore in prometno signalizacijo, danes pa bodo delavci KPL in Nigrada začeli s prekopavanjem ulice od Prešernovega trga proti Resljevi ulici. V prihodnjih dneh se obetata tudi prenovi Poljanske in Vodnikove ceste.

Pred začetkom obnove staromestne ulice v središču Ljubljane so septembra lani na Magistratu pripravili javno predstavitev in tamkajšnjim stanovalcem, najemnikom in lastnikom poslovnih prostorov zatrdili, da celotne ulice ne bodo razkopali naenkrat. Izvajalci bodo namreč najprej odprli manjše območje v dolžini okoli sto metrov, ga uredili, zaprli ter nato začeli s prenovo naslednjega dela. Vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je ob predstavitvi v dvorani mestnega sveta lani jeseni tudi pojasnil, da bo prenova potekala podobno kot pred časom na Petkovškovem in Cankarjevem nabrežju. KPL in Nigrad bosta za rekonstrukcijo Trubarjeve dobila 5,3 milijona evrov. Kot je razvidno iz letošnjega občinskega proračuna, je projekt ocenjen na okoli 5,05 milijona evrov, od tega je 1,53 milijona evrov evropskih sredstev.


5,3
milijona evrov bosta Nigrad in KPL dobila za prenovo Trubarjeve


V teh dneh tudi prenova Poljanske in Vodnikove


Za stanovalce, ki v času prenove ne bodo mogli parkirati na svojih dvoriščih, bo občina zagotovila nadomestna parkirna mesta, je lani jeseni obljubil župan Zoran Janković. Plahutnik pa je na javni predstavitvi še zagotovil, da bodo skrbeli za to, da bodo čim manj motili podjetniško dejavnost na Trubarjevi. Vendar pa bodo morali biti ob prenovi lokali zaprti vsaj dva ali tri dni. Ob tem je Plahutnik lastnike in najemnike poslovnih prostorov pomiril, češ da jih bo izvajalec del o tem nekaj dni pred deli tudi obvestil.

Trubarjevo cesto bodo prenavljali v treh fazah. Najprej bodo prenovili del od Prešernovega trga do Resljeve ceste, sledila bo prenova od Resljeve ceste do Vidovdanske ulice, v tretji fazi pa bodo prenovitvena dela potekala od Vidovdanske do Rozmanove ulice. Prenova celotne ulice naj bi trajala do junija prihodnje leto. Ta teden bodo izvajalci začeli še s prenovo Poljanske ceste in pripravljalnimi deli na Šmartinski, v začetku prihodnjega meseca pa se obeta tudi začetek prenove Vodnikove.