Butični hotel 
ob Kolodvorski v gradnjo 
še pred poletjem?

Hotel s 25 sobami in 16 stanovanji bi zasebna investitorja rada začela graditi junija, končala najkasneje spomladi 2020
Fotografija: V križišču Kolodvorske in Čufarjeve v Ljubljani bi radi še pred poletjem začeli graditi butični hotel z nekaj luksuznimi stanovanji. FOTO Clipplus
Odpri galerijo
V križišču Kolodvorske in Čufarjeve v Ljubljani bi radi še pred poletjem začeli graditi butični hotel z nekaj luksuznimi stanovanji. FOTO Clipplus

Ljubljana – Zasebna investitorja Peter Cesar in Iztok Lampič sta marca letos na upravno enoto vložila zadnje dopolnitve projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za butični hotel s 25 hotelskimi sobami in 16 stanovanji v križišču Čufarjeve in Kolodvorske ulice. Graditi bi ga rada namreč začela še pred začetkom poletja.

Ko smo o omenjenem projektu pisali konec lanskega junija, smo zapisali, da nameravata investitorja, združena v podjetju Clipplus, na večji parceli med večnadstropnim objektom na Kolodvorski 6, letnim vrtom bara Kamera in parkom v Čufarjevi ulici zgraditi butični hotel s 24 hotelskimi sobami, 19 luksuznimi stanovanji in 34 parkirnimi prostori za goste in stanovalce.

Ker pa je bil takrat projekt šele v idejni fazi, sta ga kasneje večkrat spremenila. Zavedata se namreč, kako pomembna je umestitev tega objekta v prostor zaradi širitve Kolodvorske ulice. Želita si, da bi z njegovo gradnjo območje pridobilo na kakovosti. V končni različici, ki je tudi osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja, je tudi nekoliko zmanjšan. Na južni strani objekta v obliki črke L sta se namreč odpovedala ložam. Tako bodo zgradili tri stanovanja manj, kot je bilo predvideno sprva, je pa zdaj predvidena celo ena hotelska soba več kot prej. V kleti pa bo še garaža s 34 parkirnimi prostori za stanovalce in goste. Spremenjena in posodobljena je tudi zunanja podoba objekta.

Po končnem projektu, ki je delo birojev Arhitektura 2211 ter Kosi in partnerji, bo objekt imel poleg kleti in pritličja še 10 nadstropij, bruto etažna površina pa bo znašala približno 5000 kvadratnih metrov. Butični hotel s 25 hotelskimi sobami in 16 stanovanji bodo uredili po najvišjih standardih. Stanovalcem bodo na voljo vse hotelske storitve, strešna zazelenjena terasa s pogledom na Ljubljanski grad, fitnes in hotelska restavracija. Da o varovanem parkirišču, prostoru za shranjevanje koles, zasebnemu dvigalu in pogledu na mesto niti ne govorimo.


Terminski načrt


Projekt, ki je vreden sedem milijonov evrov, bi investitorja rada začela izvajati še pred poletjem. Zaradi neposredne bližine osnovne šole ob Čufarjevi ulici bi namreč med poletnimi počitnicami izkopala gradbeno jamo in jo do ravni terena pozidala do začetka novega šolskega leta. Zato upata, da bo upravna enota čim prej razpisala ustno obravnavo in da bo gradbeno dovoljenje pravnomočno še pred začetkom poletja. Prepričana sta, da jima bo to tudi uspelo, saj sta zatrdila, da pogovori z najbližjimi sosedi iz hiše na Kolodvorski 6 potekajo korektno. V zameno za soglasje h gradnji sta jim namreč ponudila sofinanciranje prenove precej dotrajane fasade in strehe. Takšen dogovor je namreč v obojestranskem interesu.

Če ne bo nikogar, ki bi poskušal s pritožbo podaljšati postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja, bi to lahko postalo pravnomočno že junija letos. Še isti mesec bi začeli tudi graditi. Prve goste in stanovalce pa bi radi sprejeli že konec prihodnjega leta ali najkasneje spomladi leta 2020.


Pripombe oddaljenih sosedov


Nadzorni odbor etažnih lastnikov večstanovanjske stavbe Pražakova 14–20 (ta bi bila od najbližje stranice hotela oddaljena skoraj 36 metrov zahodno) je v okviru sprememb in dopolnitev OPN MOL sicer občini predlagal, naj parcelo, kjer naj bi stal novi hotel s stanovanji, ohrani kot park. Obregnili so tudi na višino hotela. Ne strinjajo se, da bi bil ta lahko visok 33 metrov. Prav tako nasprotujejo spremembi prometnega režima in morebitni ukinitvi parkiranja ob Kolodvorski ulici. Pripombo so utemeljili tudi z bistvenim zmanjšanjem vrednosti stanovanj zaradi slabšega osončenja, zaprtih razgledov, hrupa ...

A jih je občina zavrnila, češ da pripomba, ki se nanaša na gradnjo na vogalu Kolodvorske in Čufarjeve ulice, po vsebini predstavlja novo pobudo za spremembo izvedbenega dela OPN MOL. Kar pa da ni dopustno, saj je mogoče obravnavati samo tiste, ki se nanašajo na razgrnjene spremembe in dopolnitve OPN, ne pa novih. In dodali, da so bile dopustne gradnje, velikosti, višine, dejavnosti in podobno v enoti urejanja prostora TA-87 sprejete že leta 2010 in da v tem postopku sprememb in dopolnitev OPN tega niso spreminjali. In jih podučila, da prometni režim parkiranja ni vsebina OPN, ampak je v domeni pristojnega mestnega oddelka.

Komentarji: