Čakajoč na krizo pripraviti projekte

Šarec in Janković o gospodarskih temah, povprečninah in plačah.

Objavljeno
13. februar 2019 15.30
Posodobljeno
13. februar 2019 16.08
Marjan ŠŠarec in Zoran Janković v ljubljanski mestni hiši FOTO: Blažž Samec/Delo
Prvo srečanje Marjana Šarca in Zorana Jankovića v sedanjih funkcijah predsednika slovenske vlade in ljubljanskega župana je bilo gospodarske narave. Govorila sta o projektih, kjer je ob mestu zraven država in ki čakajo na realizacijo. V izjavi za javnost je Marjan Šarec poudaril, da »morata imeti država in mesto v luči morebitnega ohlajanja gospodarstva pripravljene projekte, da se ne bo zgodilo, da bo vse stagniralo, da se bo vse ustavilo in da bodo banke sedele na denarju«,  Zoran Janković pa, da bo v primeru krize »treba zagnati državne in mestne projekte«.


Postaja je stvar države


Premier je pri tem poudaril, da se nekatere stvari vlečejo že dvajset in več let, in takoj naštel avtobusno in železniško postajo v Ljubljani, za kar pa ni odgovorno mesto, temveč država. Poleg sodobne potniške postaje je pomembna še povezava z letališčem na Brniku. Marjan Šarec sicer ni dal nobenih zagotovil, priznal pa je, da je poznavanje lokalne problematike njegova prednost.

Seveda obstajajo tudi težave v odnosu med občinami, tudi glavnim mestom, in državo. Po podpisanem sporazumu o povprečninah pa predsednik vlade pričakuje od delovne skupine iskanje sistemskih rešitev, da bi bilo financiranje optimalno glede na potrebe vsake posamične občine.


Cene v ljubljanskih vrtcih


Marjan Šarec je po besedah Zorana Jankovića prvi predsednik vlade, ki je v osmih letih podpisal pogodbo z občinami, ljubljanski župan pa je v prvem stavku pojasnil, da je sam zagovarjal podpis pogodbe s sindikati. Pa čeprav se bodo s tem povečali tudi mestni stroški za plače. Mol bo dobil štiri milijone več, stroški za plače pa bodo osem milijonov evrov višji. Vendar je župan Zoran Janković jasno in glasno napovedal, da se cene v ljubljanskih vrtcih v tekočem šolskem letu ne bodo povišale. Do jeseni bodo že pripravljeni izračuni, kako bo s cenami, pa bo odvisno tudi od dogovora o povprečninah. Pri tem je župan seveda še plastično opozoril, da se občine med seboj močno razlikujejo – ene nimajo vrtcev, knjižnic, v vsej državi je samo 14 gasilskih brigad ...


Najemna stanovanja, domovi za starejše


Župan je z ekipo premieru predstavil štirinajst državnih naložb v Ljubljani, ki se ne premaknejo, poročal je tudi o zasebnih naložbah, ki se začenjajo. Če bo za najemna stanovanja res šlo 0,4 odstotka BDP, potem z gradnjo 2000 takih stanovanj ne bo težav. Mestni sklad bo v teh dneh podpisal pogodbo za 176 stanovanj na Brdu, sledil mu bo državni s 550 stanovanji. Ljubljana potrebuje tudi štiri domove za starejše, od katerih mora biti po županovih besedah najmanj en državni. Lokacije v mestu so. Prav tako lokacija za študentski kampus s 5000 posteljami ob Vojkovi, nasproti ekonomske fakultete. Če ne bo državnega denarja, se po županovih besedah že javljajo zasebni investitorji.

Zoran Janković je opozoril še na pomanjkanje kadra v gostinstvu in gradbeništvu, da bodo šole enakomerno zasedene. Pohvalil se je, da je 92 odstotkov ljubljanskih otrok v vrtcih, kar je največ v Evropi, tako da prihajajo po izkušnje v Ljubljano celo Skandinavci. V novogradnje pa je treba iti pazljivo, da vrtcev sčasoma ne bo celo preveč. O statiki šolskih zgradb je povedal, da so bile lani urejene tri, letos bodo še štiri in potem bodo vse potresno varne.


Vo-Ka in Snaga


Jasno, da ob izjavah ni šlo brez problematike združevanja Snage in Vo-Ke. Kar ni stvar premiera in po Jankovićevih besedah tudi sindikatov ne. Poslovno pomeni združitev tudi nižanje stroškov, zaposleni pa so dobili in sprejeli zagotovilo, da plače ne bodo nižje.