Cvetočih ivanjščic si želijo čez štiri mesece

Sejanje semen: s spremljanjem rasti avtohtonih ivanjščic želi konzorcij partnerjev opozoriti na Noč ima svojo moč, ki bo 28. septembra.

Objavljeno
30. maj 2018 19.13
Posodobljeno
30. maj 2018 19.25
Sejanju ivanjščic se je pridružilo tudi več kot 300 posameznikov iz vse Slovenije. FOTO arhiv Hiše eksperimentov
Ljubljana – S sejanjem semen ivanjščic se je danes točno opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani začela vseslovenska aktivnost – sajenje in spremljanje rasti semen ivanjščic – znanost za državljane. S to promocijsko kampanjo je konzorcij partnerjev, ki ga sestavljajo Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, želel opozoriti na projekt Noč ima svojo moč.


Spoznavanje raziskovalnega dela


Projekt je skupek aktivnosti v okviru Evropske noči raziskovalcev v letih 2018 in 2019 – vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020. Združil bo 27 raziskovalnih institucij namenom ozaveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanihdružbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. Evropska noč raziskovalcev bo pri nas potekala 28. septembra letos in 27. septembra prihodnje leto. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji običajno sodeluje več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

image
Avtohtona semena ivanjščic so posadili na vrtovih, travnikih in cvetličnih lončkih balkonov. FOTO arhiv Hiše eksperimentov


Kot uvod v projekt se je danes sejanju ivanjščic pridružilo tudi več kot 300 posameznikov iz vse Slovenije. Svoj raziskovalni paket, ki vsebuje delovni zvezek z navodili za sejanje semen in navodila za spremljanje rasti rastlin, so namreč prejeli posamezniki, ki so na spletni strani www.nocmoc.eu izrazili željo po sodelovanju. Avtohtona semena ivanjščic so posadili na vrtovih, travnikih in cvetličnih lončkih balkonov. Med opazovanjem in spremljanjem rasti se bodo spoznali z raziskovalnim delom. 


Poklic in življenje znanstvenika na ogled


Partnerji projekta in posamezniki, ki so se odločili za sodelovanje, bodo spremljali kaljenje in rast semen do noči raziskovalcev 28. septembra. Organizatorji upajo, da bodo ivanjščice simbolično zacvetele prav na dan dogodka Noč ima svojo moč. Takrat bodo v sedemnajstih krajih po Sloveniji izvedli številne aktivnosti, povezane s promocijo znanosti in raziskovalnega dela. Tako se na pobudo Evropske komisije po vsej Evropi za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.