Dekleta so kriva, da ni postal narodni heroj

Prve filmske kadre partizanske epopeje z Menine planine bodo posneli spomladi. Vloga komandanta Frante je pripadla dramskemu in filmskemu igralcu Domnu Valiču 

Objavljeno
27. december 2018 08.00
Posodobljeno
27. december 2018 08.00
Franc Sever - Franta, partizanski komandant. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Ljubljana – Spomladi se bo začelo snemanje igrano-dokumentarnega filma o manj znani epopeji iz NOB, o bitki na Menini planini z naslovom Preboj. Gre za sodelovanje med borčevsko organizacijo in produkcijsko hišo Narayan, scenarist in režiser je Dejan Babosek. »To je bila bitka na življenje in smrt,« je v pogovoru za Delo dejal takratni komandant Franc Sever - Franta, tudi avtor knjige Past na Menini planini.

Scenarij je Babosek pripravil po knjigi legendarnega, takrat komaj 22-letnega komandanta v bitki na Menini planini, ki je potekala marca leta 1945. Takrat se je iz nemškega obroča, ki je štel okoli 12.000 okupatorskih vojakov, z ukano rešilo približno petsto bork in borcev.

image
Dejan Babosek, režiser in scenarist filma Preboj. FOTO: osebni arhiv


V filmu, ki bo premiero doživel predvidoma septembra, bodo nastopili še živi borci, ki so bili takrat stari med 16 in 22 let. Poleg Frante, ki ga bo upodobil znani slovenski filmski igralec Domen Valič, bodo nastopili še takratni kurir Franc Bera, šifrantka Valerija Skrinjar, radiotelegrafist Rudi Fajfer in mitraljezec Jože Strniša. V filmu bodo prikazana visoka moralno-etična načela borcev in slovenskega narodnoosvobodilnega boja. Po pričevanju komandanta Frante je bila to najhujša visokogorska frontalna bitka med NOB, ki je trajala več ur, rezultat pa je bil preboj partizanov v svobodo.


Režiser Dejan Babosek: Vedel sem, da moram nekaj storiti


»Ta zgodba mi je bila neznana, hkrati pa zelo humana in inspirativna vojna zgodba, ki bi jo morali vsi dobro poznati in tudi vedeti, v kakšnih okoliščinah je bila naša domovina takrat osvobojena,« je za Delo povedal Babosek. Na vprašanje, ali današnje mlade generacije dovolj dobro poznajo polpreteklo zgodovino, je dejal, da ko je imel projekcije filma Strah in pogovore o toleranci v 50 srednjih šolah, je od dijakov zvedel, da je v učnem programu čedalje manj zgodovine o drugi svetovni vojni, kar se mu ne zdi prav, zato je tudi prevzel odgovornost za uresničitev filma Preboj.

image
Partizan Franc Sever - Franta FOTO: osebni arhiv


Za bitko na Menini planini je sicer prvič slišal na letošnjem praznovanju 70-obletnice zveze borcev na Kongresnem trgu v Ljubljani od prijatelja Tomaža Merljaka, sicer sina pokojnega pilota Tonija Merljaka. »Ko sem knjigo prebral, sem vedel, da moram nekaj storiti,« je povedal Babosek. V filmu bo sicer nastopilo pet glavnih igralcev, deset vlog bo stranskih in več deset statistov.


Upodobitev Frante je izziv


Domen Valič, ki bo zaigral Franto, se še ni povsem poglobil v lik partizanske legende. »V njegovi knjigi Past je čutiti močno odgovornost in specifičen čut za vodenje, kako mora držati poveljniške vajeti v rokah, da mu bodo ljudje sledili, saj se je zavedal, da v tistih težkih trenutkih ne sme popustiti niti za trenutek in pokazati šibkosti. Da si lahko tako osredotočen pri vodenju pri starosti vsega 22 let, je res nekaj posebnega,« je o Franti spoštljivo spregovoril Valič. Da je prevzel glavno vlogo, je zanj kot igralca pravi izziv, pri čemer se lahko veliko nauči. V knjigi ga je najbolj prevzel takratni kolektivni duh med borci za humanost, boj za preživetje in vztrajanje, da se ne predaš in se boriš za tisto, v kar verjameš.


Zmeda v svetu je popolna


Menina planina je spomenik v morali in etiki, v hrabrosti in tovarištvu našega NOB, pravi Franc Sever - Franta, danes 96-letna partizanska legenda, ki se vsako jutro s prijatelji sestane na jutranji kavi nekje v Ljubljani. Novica o snemanju filma ga je zelo razveselila, hkrati pa ga žalosti, saj večine od njegovih petsto borcev, ki so se takrat borili za lepši jutri, ni več med živimi. Med njegovimi tovariši sta bila tudi dramski in filmski igralec Bert Sotler, ki je takrat skrbel za agregat za radijsko postajo, in kasnejši državni in partijski funkcionar Stane Dolanc. Oba sta sodelovala tudi v dramski ekipi v okviru operativnega štaba. Najtežji trenutek na Menini planini je doživel takrat, ko se jim na Črnivcu ni uspelo prebiti proti Volovljeku v smeri Velike planine in naprej proti Koroški, saj jih je sovražnik čakal v zasedi. »Naša radijska postaja je bila dešifrirana oziroma odkrita, zato je sovražnik natanko vedel, kaj nameravamo storiti,« je povedal Franta.

image
Franc Sever - Franta, partizanski komandant. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


O današnjem času nima najboljšega mnenja. Kot pravi, smo v situaciji, ko nihče ne ve, kaj se v svetu sploh dogaja. »Pojavljajo se fašizmi, paravojaške enote, zmeda je nastala v Ameriki, v Evropi in v Rusiji, in to je nekaj neverjetnega. Nekaj podobnega se dogaja kakor pred drugo svetovno vojno, ko nihče ni vedel, kdo s kom sodeluje in kdo se s kom povezuje,« je prepričan sogovornik, ki poziva mlado generacijo, da nadaljuje s tistim, kar so starejši naredili dobro, in popravi tisto, pri čemer niso bili tako uspešni. Na naše vprašanje, zakaj ga nikoli niso razglasili na narodnega heroja, je Franta brez dlake na jeziku odgovoril: »Veste, to je že dolgo znano (smeh). Punce so me rade imele.«