Dražba za zemljišča bo januarja

V DUTB so potrdili, da jih zemljišča pri URI Soča zanimajo in da bodo ob morebitnem nakupu upoštevali njen interes. Sodba in nesklepčna izredna seja MS MOL o kanalu C0.

Objavljeno
17. december 2019 16.00
Posodobljeno
17. december 2019 17.19
Javna dražba za zemljišča ob URI Soča bo 23. januarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mestna občina Ljubljana je razpisala javno dražbo za prodajo zemljišč v katastrski občini Bežigrad v okolici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Cena za 12.257 kvadratnih metrov zemljišč v sklopu A je brez DDV dobrih pet milijonov evrov, izklicna cena za 8.365 površinskih metrov v sklopu B pa je brez davka na dodano vrednost 1,84 milijonov evrov. Rok za plačilo varščine je 20. januar 2020, javna dražba pa bo po današnji objavi 23. januarja 2020.

Cena je taka, kot je Delo že poročalo: 410 evrov za kvadratni meter brez DDV v sklopu A in 220 evrov za površinski meter brez davka v sklopu B, pri katerem je tudi tokrat zapisano, da si MOL pridržuje pravico, da zemljišča ne proda. Ali, kot je ponovil na konferenci za novinarje župan Zoran Janković, da se zemljišči v sklopu B prodata samo kupcu, ki ju bo namenil nadaljnjemu razvoju URI Soča. Župana bi veselilo, če bi bila to slaba banka, DUTB, ki pa bo čez dve leti prenehala z delovanjem. Vsekakor župan upa, da bo DUTB dobila soglasje.

Iz DUTB so pojasnili, da imajo v neposredni bližini v lasti že 18.366 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki severno meji na zemljišča v lasti MOL. V skladu s trenutno veljavnimi prostorskimi plani so zemljišča v lasti DUTB namenjena izgradnji doma za starejše občane za največ 150 oskrbovancev in varovanih stanovanj za največ 80 oskrbovancev. Glede na to, da sta namembnosti zemljišč MOL in DUTB podobni, DUTB proučuje smiselnost zaokrožitve vseh zemljišč na tem področju, torej nakup zemljišča od MOL. DUTB bo pri odločitvi za nakup vsekakor upoštevala interes države oziroma URI Soča in ostalih deležnikov. DUTB v tem trenutku pripravlja vrednotenja zemljišč, ki pa jih ne more razkriti. Odločitev o udeležbi na dražbi bo DUTB sprejela do razpisanega roka za vplačilo varščine.


Za razvoj URI Soča je vse že v planu


Zoran Janković je na konferenci za novinarje še povedal, da je podžupan (in mestni urbanist) Janez Koželj že več kot pred letom dni na zemljišča pri URI Soča umestil vse potrebne objekte. "Če bo kupil DUTB, bo končno tu en državni dom za starejše," se veseli župan. Državnozborskemu odboru za zdravstvo pa so z MOL odgovorili, da je vse, kar je potrebno za razvoj URI Soča, že nekaj let v planu in ni treba nič spreminjati.

 


image
MOL je končno lastnica Baragovega semenišča. FOTO: Blaž Samec/Delo


Baragovo semenišče


Župan Zoran Janković je spregovoril tudi o dveh sodbah. Upravno sodišče je tako zavrnilo tožbo Nadškofije Ljubljana zaradi denacionalizacije Baragovega semenišča. Stavba, v katerem je Akademski kolegij, Pionirski dom in Slovensko mladinsko gledališče je tako pravnomočno v lasti MOL, ki bo sedaj "resno pristopila k planiranju obnove te pomembne zgodovinske stavbe."


Preprečevanje dostopa do gradbišča C0 je nasilje


Ljubljansko okrajno sodišče pa je ugodilo MOL, ki je zahtevala prepoved postavljanja fizičnih in drugačnih ovir ter kakršnokoli oviranje, motenje, vznemirjanje ali preprečevanje gradnje kanalizacijskega omrežja (povezovalnega kanala C0), dovoljenega z gradbenim dovoljenjem. Župan je z velikim zadovoljstvom prebral odstavek iz obrazložitve: "Če država izda gradbeno dovoljenje, mora varovati tudi njegovo izvrševanje nasproti vsakomur, ki ga samovoljno preprečuje. Preprečevanje dostopa z organizirano množico in fizičnimi ovirami je nasilje, s čemer se bo strinjal vsak, ki mu bo na tak način preprečen prihod domov."Gradnja kanala C0 gre naprej, Janković pa je napovedal, da bo MOL začel uveljavljati škodo zaradi oviranja gradnje. Sinočnjo izredno sejo, ki so jo za razpravo o pitni vodi oziroma kanalu C0 sklicali mestni svetniki SDS, je označil kot šov. In priznal, da je dal vrata zakleniti in šel iz mestne hiše pred 19. uro. Tako seji, ki ob nesklepčnosti ni imela nobenega smisla, niso mogli prisostvovati protestniki, ki so se zbrali na Mestnem trgu.

image
Oviranje gradnje kanalizacijskega kanala C0 je nasilje. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V svetniškem klubu SDS so v predlogu za sklic ponedeljkove izredne seje poudarili, da želijo z njo doseči odpravo vsakega upravičenega dvoma in skrbi prebivalcev, ki so se pojavili v postopku gradnje kanala. Svoje podpornike so tudi pozvali, naj pridejo pred mestno hišo in se udeležijo izredne seje, a varnostniki nekaj desetim zbranim niso dovolili vstopiti.

V svetniškem klubu ljubljanske NSi so po poročanju STA medtem izrazili zgroženost nad tem, da so varnostniki mestnim svetnikom, povabljenim gostom in zainteresirani javnosti onemogočali vstop v mestno hišo. "Žal vsi mestni svetniki, ki so se sprva nameravali seje udeležiti, tega niso storili, verjetno tudi zaradi zapletov z zaprtimi vrati in televizijskih kamer, ki so posnele dogajanje," so zapisali. In še, da je župan "s takšnimi dejanji spet dokazal, da ne ve, kaj je demokracija, in da jemlje mestno hišo kot svojo lastnino, ne pa kot prostor, svobodno dostopen vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom."