Enkratna vozovnica dražja za 10 centov

Po novem boste za enkratni prevoz z LPP plačali 1,3 evra.

Objavljeno
01. april 2019 09.26
Posodobljeno
01. april 2019 09.45
Avtobusi LPP so od danes dražji. FOTO: Voranc Vogel/Delo
A. V.
A. V.
Ni prvoaprilska šala, enkratna avtobusna vozovnica Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) je res dražja. Po novem stane 1,3 evra, kar pomeni podražitev za deset centov.Pri Mestni občini Ljubljana (Mol) v svoj bran poudarjajo, da so zato znižali ceno celoletne vozovnice. Upokojenci morajo odšteti 220 evrov, preostali 365 evrov, toda od danes do 20. decembra jo bodo upokojenci lahko kupili za 165 evrov, preostali pa za 273,75 evra.
 

Dražje tudi v drugem in tretjem območju


Nakupe celoletnih vozovnic bodo potniki, ki še nimajo Urbane, prvo leto morali opraviti na Potniškem centru LPP na Bavarskem dvoru, na Avtobusni postaji Ljubljana ali na prodajnem mestu PAV na Vrhniki. Če pa mesečno vozovnico že imajo, lahko celoletno vozovnico kupijo na vseh prodajnih mestih LPP.

S podražitvijo enkratne vstopnice bodo na LPP prilagodili tudi ceno vrednostnih vozovnic v drugem in tretjem območju, in sicer na 1,75 evra in na 2,70 evra.

image
Cenejše so celoletne vozovnice. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Številne kritike za LPP


Zaradi podražitve enkratne vozovnice je LPP deležen številnih kritik, saj je celoletna vozovnica še vedno predraga, hkrati pa je občina podražila tudi parkirnine.

Oglasili so se tudi pri gibanju Mladi za podnebno pravičnost (MZPP), saj so prepričani, da bi morali na občini skrbeti predvsem za boljšo kakovost javnega prevoza, in ne samo za njegovo podražitev. Prepričani so, da bi moral biti končni cilj, da čim več ljudi uporablja javni prevoz, ne pa da s podražitvami vplivajo na uporabnike, da se še naprej raje vozijo z osebnimi avtomobili.

Pri MZPP danes ob 15. uri pred mestno hišo pripravljajo tudi pogovor z meščani, da skupaj poiščejo najboljše ideje za javni prevoz.