Gostinec in umetnik družno proti DRSI

Ureditvi križišča sta napoti stara kmečka hiša in večina parkirišč pri Mane baru.
Fotografija: Del državne ceste proti Vačam je pri Mane baru v zasebni lasti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Del državne ceste proti Vačam je pri Mane baru v zasebni lasti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Spodnji Hotič, Litija – Z napovedano rekonstrukcijo križišča glavne in regionalne ceste v Spodnjem Hotiču, ki pelje na Vače, se je nepričakovano zapletlo, saj so na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) ugotovili, da sta dve parceli, po katerih poteka promet, v zasebni lasti. Lastniku so posredovali pogodbo, ki se glasi Pogodba namesto razlastitve v upanju na sporazumno rešitev zapleta.

Z direkcije so za Delo sporočili, da je križišče treba urediti zaradi prometne varnosti na sami glavni zasavski cesti (G2-108) in prometne varnosti v križišču ter večje varnosti pešcev in kolesarjev. Med izdelavo idejnega projekta je bila izdelana tudi prometna analiza (zmogljivostni izračuni), ki je pokazala, da so le na levih zavijalnih pasovih kolone v dolžini do enega vozila, na glavni cesti pa so prometni tokovi tekoči.

FOTO: Bojan Rajšek/Delo
FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Preverjeno je bilo tudi krožno križišče, a bi bili v tem primeru zaradi prometa iz stranske smeri ovirani prometni tokovi na glavni cesti, pešci in kolesarji pa bi še dodatno ovirali promet na glavni cesti.



»Kot najugodnejša varianta je torej izpadla rešitev kot nesemaforizirano križišče in iz varnostnih razlogov cestni otoki za preprečevanje prehitevanja v križišču in za zaščito pešcev,« nam je povedala Sabina Ferfolja z direkcije. V okviru rekonstrukcije križišča je s projektom načrtovana ureditev pločnikov od priključka za Bitiče proti križišču za Vače in v območju križišča, kjer je predviden nov škatlasti propust (most), ki bo omogočal umestitev obojestranskega pločnika ob cesti G2-108 in zagotavljal ustrezno pretočnost v primeru visokih voda, ureditev struge potoka Loke v dolžini približno 200 metrov in postavitev dveh avtobusnih postajališč.

Zaradi načrtovane investicije kapelice ob hotiškem gasilskem domu ne bo treba premakniti na drugo zemljišče. Direkcija je pred dvema letoma na števnem mestu na Vačah ugotovila, da povprečen letni dnevni promet na državni cesti Kandrše–Vače–Spodnji Hotič znaša 810 motornih vozil.


Cesta pod hipoteko


Toda, kakor vse kaže, projekt »križišče« še ne bo tako kmalu uresničen, čeprav so na DRSI lani napovedovali začetek del v začetku letošnjega leta. Nasprotujeta mu namreč Anders Straus, lastnik gostinskega lokala Mane Bar, ki bi ostal skoraj brez parkirišč, kakor tudi slikarski umetnik in lastnik muzeja Premoderne umetnosti Tomaž Dernovšek Vinči, saj projekt določa rušenje stare kmečke hiše Pr' Špan na sicer zaščiteni kmetiji. Dernovšek je zelo kritičen do projekta, ker je po njegovem »nedomišljen in nestrokoven ter politično motiviran«, kriva pa je litijska občina. Investitorjem zameri tudi, da so pred leti z gradnjo pločnika od križišča za Vače do Kurje vasi posegli v njegovo zemljišče in mu na uvozu do doma postavili klančino, na kateri nasedajo osebna vozila, ki prihajajo na ogled njegovega znamenitega muzeja.

Slikar Tomaž Dernovšek Vinči pravi, da njegove stare kmečke hiše ne bo dovolil rušiti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Slikar Tomaž Dernovšek Vinči pravi, da njegove stare kmečke hiše ne bo dovolil rušiti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Do zapleta je prišlo tudi na začetku ceste proti Vačam, saj meja ene od dveh parcel, ki jih direkcija želi odkupiti, posega na del parkirišča in gostinskega vrta, lastniku pa ponujajo nekaj tisoč evrov kupnine. Gostinec je pred leti najel bančno posojilo za gradnjo lokala in stanovanjske hiše, za kar je banka zahtevala jamstvo vseh nepremičnin, med katerimi sta se pod hipoteko znašli tudi obe parceli.

Del državne ceste proti Vačam je pri Mane baru v zasebni lasti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Del državne ceste proti Vačam je pri Mane baru v zasebni lasti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Direkcija zdaj od Strausa pričakuje, da v 30 dneh z banko uredi izbris hipoteke in podpiše pogodbo namesto razlastitve, v nasprotnem primeru so zagrozili z razlastitvijo. Straus pravi, da mu poskušajo onemogočiti gostinsko dejavnost, ki je vir zaslužka za plačilo bančnih anuitet, zato naj direkcija kar lepo poišče drugo cestno traso, ter da je vso potrebno dokumentacijo že predal svojemu pravnemu zastopniku.

Komentarji: