Izložbe na Ajdovščini ne bodo zaživele

Ne ljubljanska občina ne notranje ministrstvo nimata načrtov za popestritev dolgočasnih izložb
Fotografija: Za izložbami bivšega Slovenijašporta so pisarne mestne uprave. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Za izložbami bivšega Slovenijašporta so pisarne mestne uprave. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Z obnovo območja ljubljanske Ajdovščine je ta del prestolnice delno oživel. Do polnega življenja pa bo pod in nad zemljo treba narediti še marsikaj.

V del prostorov nekdanje kavarne Evropa se bo še letos vselila bančna poslovalnica – v drugem delu pa je poslovalnica turškega letalskega prevoznika. Na drugi strani Slovenske ceste se dejavnosti pogosto menjajo, izložbe nekdanjega Slovenijašporta, na kraju, kjer je nekoč stala deželna bolnišnica, pa so že leta skrajno neprivlačne.

Na vprašanje, ali imajo z izložbami, za katerimi so danes pisarne mestne uprave, kakšne namene, so iz MOL pojasnili, da je objekt Dalmatinova 1 zemljiškoknjižno v lasti Mestne občine Ljubljana, v njem so evidentirani upravni prostori. Ker so prostori namenjeni delu mestne uprave, o dodatni izložbeni postavitvi trenutno ne razmišljajo. V prihodnosti je sicer v sodelovanju z varuhi kulturne dediščine predvidena zamenjava oken, takrat bodo premislili še o ureditvi izložb. Nič pa očitno ne razmišljajo o iskanju najemnika, ki bi v prostore vdihnil tudi za mimoidoče zanimivo vsebino. Lansko iskanje najemnikov s področja prava je bilo očitno neuspešno.

Pod Ajdovščino je MOL že pridobil večino tamkajšnjih večinoma opuščenih poslovnih prostorov, terminski načrt ureditve mestnega kina Minipleks pa predvideva izgradnjo v letih 2020 in 2021. V mestnem kinu so predvidene tri manjše, stosedežne, dvorane, in večja, z 260 sedeži, poleg njih pa še večnamenski prostor za seminarje in delavnice, skupni prostori, vključno s prostorom za gostinsko ponudbo, pa knjigarna, salon in otroški kotiček.

V nekdanji stavbi gospodarske zbornice je sodišče, v pritličnih izložbenih prostorih ob Slovenski cesti, kjer je bila nekoč prodajalna tehničnega materiala, pa je zaposlitvena agencija. Tudi v pritličnih prostorih v sosednji stavbi Slavije so bile v jugoslovanskih časih trgovine, danes pa služijo izložbe ministrstva za notranje zadeve za promocijo dejavnosti ministrstva in Policije. Iz ministrstva so pojasnili, da bo tako tudi ostalo.

Komentarji: