Jutri v Tivoliju Taborniški feštival

Tradicionalna prireditev bo v vsakem vremenu

Objavljeno
12. april 2019 15.00
Posodobljeno
12. april 2019 15.42
Hoja z A-ji. FOTO Blaž Samec/Delo
A. S.
A. S.
Letošnji (že 23.) Taborniški feštival bo v ljubljanskem Tivoliju jutri od 10. do 14. ure. Na voljo bo več kot 50 zanimivih, poučnih, športnih, taborniških in ustvarjalnih delavnic. »Streljali bomo z lokom, poskušali razvozlati izzive ter se rešiti iz šotora pobega, najti pravo pot iz labirinta, se preizkusili v hoji po traku in še veliko drugih zabavnih reči,« so ­napovedali ljubljanski taborniki.

Poleg delavnic, ki jih bodo pripravili taborniki, se bodo na svojih točkah predstavili policisti, gasilci, Tačke pomagačke, Zavod 404, Mini Maker Faire, Zavod za gozdove in drugi. Kakor se za taborniške akcije ­spodobi, bo prireditev v vsakem vremenu, saj je poskrbljeno tudi za dogajanje pod šotori.


Dan tabornikov


Slovenski taborniki 22. aprila že desetletja, od ustanovitve združenja leta 1951, praznujejo dan tabornikov. To bo ponovno priložnost za druženje in vrsto dogodkov, ki jih taborniki pripravljajo tudi drugod po Sloveniji. Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je danes z okoli osem tisoč člani največja vzgojna mladinska organizacija v Sloveniji, obenem so slovenski taborniki že 25 let polnopravni člani Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM).

Kako velik in pozitiven vpliv na mlade ima skavtsko gibanje, ki v svetovnem merilu združuje 40 milijonov mladih, so dokazali v nedavni raziskavi Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM). Z raziskavo, ki se osredotoča na mlade med 14. in 17. letom, so z vzorcem 4796 tabornikov in 1194 netabornikov iz treh držav (Kenija, Singapur, Velika Britanija) povzeli rezultat, ki prikazuje, da imajo mladi, ki so člani skavtskega gibanja, občutno bolje razvite pomembne sposobnosti kot njihovi vrstniki, navajajo v ZTS. V poročilu raziskave so predstavljena področja, kjer se mladi, vključeni v skavtsko gibanje, vrednotijo bolje kot njihovi vrstniki: področje vodstvenih sposobnosti, fizične aktivnosti, zaposljivosti, življenjskih veščin, sprejemanja drugačnosti in aktivnega državljanstva.


Mladi prostovoljci za mlade


Taborniški feštival tradicionalno poteka okoli 22. aprila, in sicer od leta 1996, ko je bila obnovljena Mestna zveza tabornikov Ljubljana. Sprva je bilo dogajanje v Mostecu, zadnja leta pa je v parku Tivoli. Namenjen je obiskovalcem vseh starosti, predvsem pa tistim, ki jih zanima taborniški način življenja ter preživljanje prostega časa v naravi, še posebej zanimiv je za družine. Vsako leto privabi približno dva tisoč udeležencev, tako tabornike iz cele Slovenije, kot tudi druge obiskovalce.

Gre za prireditev, ki jo organizirajo mladi za mlade in jo v celoti izvedejo prostovoljci. Poleg zagotavljanja možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa za otroke želijo taborniki s tem dogodkom promovirati tudi mladinsko prostovoljsko delo.