Letališko cesto bodo prenavljali več kot dve leti

Občina išče gradbinca za širitev še zadnjega dela Letališke ceste, zgrajena bodo tri nova krožišča.
Fotografija: V krožišču med Bratislavsko in Letališko bodo uredili dodaten priključek. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V krožišču med Bratislavsko in Letališko bodo uredili dodaten priključek. Foto Jože Suhadolnik

Občina išče izvajalca za širitev Letališke ceste od križišča z Bratislavsko do obvoznice. Znova bo šlo za velik gradbeni posel, saj je v proračunu MOL ocenjen na dobrih devet milijonov evrov, gradbinci pa bodo po tem približno dva kilometra dolgem odseku kopali dve leti.

Ponudbe gradbincev na MOL zbirajo do prihodnjega tedna, postopek izbire najugodnejšega ponudnika pa bo potekal v več fazah. Občina bo najprej preverila, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo pogoje, nato pa bo primerne kandidate povabila k oddaji prve ponudbe in v zadnjem krogu še k pogajanjem o končni ceni.

Od hitrosti izvedbe teh postopkov in morebitnih pritožb bo odvisno, kdaj se bodo začela gradbena dela izvajati, verjetno je najzgodnejši možen rok jeseni. Glede na velikost posla je pričakovati veliko zanimanje gradbincev, se je pa na portal javnih naročil že vsul plaz pripomb zainteresiranih izvajalcev na domnevno preveč omejujoče in izključujoče razpisne pogoje.


800 dni za izvedbo del


V proračunu za letošnje leto je za širitev Letališke ceste zagotovljenih 585.000 evrov, in sicer za pripravo projektne dokumentacije in začetek gradbenih del, v prihodnjih dveh letih pa naj bi zagotovili še 8,7 milijona evrov. Gradnja bo namreč trajala več kot dve leti, saj bo imel izbrani izvajalec za prenovo na voljo 800 dni od podpisa pogodbe, od tega 700 dni za izvedbo gradbenih del, preostalih sto dni pa za odpravo pomanjkljivosti in predajo nove ceste v uporabo.

Občina bo tako prenovila del Letališke ceste od križišča z Bratislavsko do priključka na vzhodno obvoznico v štiripasovnico. Gre za rekonstrukcijo zadnjega, najdaljšega dela Letališke, ki so jo po delih širili že v preteklih letih. Hkrati z razširitvijo bodo uredili nove površine za pešce in kolesarje in zgradili štiri nova krožišča s spiralno ureditvijo, torej s fizično ločenimi voznimi pasovi. Obstoječe trikrako krožišče z Bratislavsko bo urejeno v štirikrako (zaradi bodoče navezave novega logističnega centra Mercator), nova krožišča pa bodo še pri Leskoškovi cesti, pri logističnem centru Spara ter pri polnilnici LNG in CNG.

Ob cestišču je predvidena zasaditev dvorednega javorjevega drevoreda, s čimer se bo ohranila in povezala trenutna drevesna zasaditev ter prostor oblikovala v celoto, so zapisali v razpisni dokumentaciji.


Nova priključka na obvoznico


Projekt je sicer del širšega prometnega preurejanja območja BTC, ki je potrebno tudi zaradi načrtovanih velikih investicij, med drugim trgovine Ikea in Mercatorjevega logističnega centra. Za boljšo pretočnost prometa naj bi med drugim poskrbeli tudi s preureditvijo priključka Leskoškove ceste na ljubljansko severno obvoznico in rekonstrukcijo priključka Letališke ceste na avtocesto. Oba projekta bosta sofinancirala občina in Dars.

Komentarji: