Letna vozovnica bo 365 evrov

Predloge opozicijskih svetnikov po nižjih cenah za letne vozovnice za ljubljanski mestni avtobusni promet so na odborih že zavrnili.

Objavljeno
18. februar 2019 13.09
Posodobljeno
18. februar 2019 13.43
Enkratna vozovnica se bo z 1,20 podražila na 1,30 evrov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
A. S.
A. S.
Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji popoldanski seji odločali o predlaganih spremembah nekaterih cen storitev javnih podjetij Ljubljanski potniški promet (LPP), Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) in Žale. 

LPP naj bi 1. aprila ceno enkratne vozovnice z 1,20 evra dvignil na 1,30 evra, na novo pa naj bi uvedel neprenosljivo letno vozovnico za 365 evrov in neprenosljivo letno vozovnico za upokojence za 220 evrov. Cene preostalih terminskih (mesečnih) vozovnic naj bi ostale nespremenjene.

Največ pripomb mestnih svetnikov leti na ceni letnih vozovnic. V svetniški skupini SDS predlagajo, naj bi bili ceni 250 oziroma 220 evrov. V Levici 222 evrov oziroma za upokojence sprva 20 evrov, sčasoma pa naj bi se tako upokojenci kot šolarji in brezposelni vozili brezplačno. V NSi predlagajo, da bi neprenosljiva letna terminska vozovnica stala 260 evrov, nasprotujejo pa tudi podražitvi enkratne vozovnice. V obrazložitvi so v NSi zapisali, da je podražitev enkratne vozovnice nesmiselna, saj se je standard prevozov z nedavnim zmanjšanjem števila voženj poslabšal.

Ustrezen mestni odbor za gospodarske javne službe in promet je vse amandmaje zavrnil, tudi na seji mestnega sveta, v kateri ima Lista Zorana Jankovića večino, njihovega upoštevanja ni mogoče pričakovati.

Na dvig parkirnin v središču mesta in v bližnjem primestju z 0,70 evra na 0,80 in z 0,50 na 0,60 ter podražitvijo parkirnin v garažnih hišah Kongresni trg in Kozolec z 1,20 evra na 1,50 evra mestni svetniki doslej niso imeli pripomb.

Na povišanje grobnin se je doslej odzvala le Levica, ki predlaga, da ostanejo cene nespremenjene, saj dodatnih 130 tisočakov ne bo pomembneje vplivalo na pričakovan primanjkljaj javnega podjetja Žale (867.509 evrov) v letošnjem letu. Hkrati jih tudi zanima, koliko podražitev grobnin je še predvidenih.

Na dnevnem redu druge seje mestnega sveta v novem sklicu je ob številnih pisnih vprašanjih mestnih svetnikov tudi odločanje o lokacijski preveritvi, po kateri bi Ikea lahko dobila uporabno dovoljenje za svojo trgovino, ki jo bo gradila v BTC, še preden bo urejena ena od štirih dostopnih cest.