Letos se bo v prestolnici veliko manj drsalo

Kje si lahko damo duška na drsalkah?

Objavljeno
07. december 2018 00.00
Posodobljeno
07. december 2018 13.32
Pozimi 2015/16 se je drsalo in igralo hokej na Gospodarskem razstavišču. FOTO Matej Družnik/Delo
Minula zima je bila za ljubljanske drsalce zima debelih krav, prihajajoča pa bo mogoče njeno nasprotje. Kakršenkoli je že bil pogled na lansko Ledeno fantazijo na Kongresnem trgu in drsališče Srečnega Lukca (Lucky Luka Land) na neurejenem zemljišču, rezerviranem za Emoniko pri železniški postaji, drsati se je dalo. Letos teh možnosti ni.

Drsalcem ostaja v prestolnici na voljo Lumpi park pred Halo Tivoli in nekaj uric tedensko na pokritih ledenih ploskvah v Hali Tivoli in v Zalogu. Na Kongresnem trgu to zimo drsanja ne bo, prav tako ne na kakšnem manjšem drsališču, kakršna so tam, pa na bližnjem Plečnikovem trgu in na Gospodarskem razstavišču, na primer, v prejšnjih zimah že bila.

Na spletni strani Ledene fantazije, ki je lani gostovala na Kongresnem trgu in v parku Zvezda, so zapisali, da jih letos na žalost tam ne bo. In pojasnili, da jim z mestno občino Ljubljana ni uspelo najti skupnega jezika o želeni dolgoročni strategiji, ki je potrebna za uspešno izvedbo projekta. Želja po sodelovanju z Ljubljano v prihodnjih letih kljub temu še vedno ostaja.«


Visoki stroški


Lucky Luka je v Ljubljani petindvajset let postavljal po mestu mobilna drsališča, Luka Klasinc pa pravi, da za letos v tem trenutku ne načrtujejo v prestolnici nobenega drsališča. In dodaja, da so v prejšnjih letih že nekajkrat tik pred zdajci, pomeni pred prazniki, vendarle poskrbeli za ureditev ledene površine na prostem, na kateri se je potem drsalo še večji del zime. Ker, pravi Luka Klasinc, drsanje je tudi v šolskih programih, če pa ledenih površin ni – Tivoli in Zalog ne zadoščata – potem jih pač ni moč izvesti.

Na Emoniki so imeli lani veliko težav, po prepoznem odpiranju so bili namreč stroški kljub dobremu obisku previsoki. Luka Klasinc tako pojasnjuje, da je naložba zanje prevelika – in dodaja, da v Zagrebu in na Dunaju verjetno že vedo, zakaj drsanje na prostem tudi izdatno finančno podpirajo.


Tivoli in Zalog


Na drsališču Lumpi park so poleg drsanja na pokritem drsališču in na drsalnih poteh na sporedu tudi različni dogodki (šola drsanja, športni dnevi, hokejski turnirji itd.); drsalke, čelade in hokejske palice si je mogoče tudi izposoditi – za tri evre na par. Odprto je od ponedeljka do petka med 15. in 21. uro, ob sobotah, nedeljah, med prazniki in počitnicami pa med deseto in enaindvajseto uro. Vstop za malčke do štirih let je brezplačen, ostali otroci do 12. leta plačajo za dveurni obisk med delavniki štiri evre, druge dni pa pet evrov. Cena za odrasle je pet ali šest evrov, za tričlanske družine pa deset ali 12 evrov.

S pokritima drsališčema v dvorani Zalog in Hali Tivoli upravlja mestni javni zavod Šport Ljubljana, rekreativno drsanje v Tivoliju je možno v četrtek zvečer med 19.00 in 20.30, ob sobotah od 10.00 do 11.30 in od 20.00 do 22.00 ter ob nedeljah od 14.00 do 15.30. Vse počitniške praznične dni bo poleg teh terminov možno drsati od 12.30 do 14.00. V Zalogu se rekreativno drsa ob sobotah med 12.30 in 14.00 ter ob nedeljah med 11.30 in 13.00. V nedeljskem terminu bo možno tudi počitniško-praznično drsanje. Vstopnina za obe drsališči je dva evra, družinska vstopnica (za štiri osebe, od tega do dve odrasli in otroke do 12 let) pa je šest evrov.

Za zimsko počutje je poskrbljeno tudi v Ledeni deželi (na zgornjem delu trga, nasproti uršulink), kjer ledeni zmaji ne bruhajo ognja, tako da skulpture niso v nevarnosti. Skulpture, ki so narejene iz 60 ton ledu, si je mogoče ogledati vsak dan med poldnevom in deseto uro zvečer, otroci do pet let imajo prost vstop, za otroke med petim in 13. letom je treba odšteti pet evrov, starejši otroci in odrasli pa bodo odšteli po sedem evrov. Cena za štiričlanske družine je 15 evrov in za šestčlanske 21 evrov.