Na območje Novega Polja in Zajčje dobrave v soboto nikar na sprehod s slušalkami

V soboto je predvidena sečnja dreves na območju ljubljanske soseske Novo Polje in v bližini priljubljenega rekreacijskega območja Zajčja dobrava.
Fotografija: Posek je potreben iz sanitarnih razlogov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Posek je potreben iz sanitarnih razlogov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Z Zavoda za gozdove so sporočili, da bodo predvidoma v soboto sekali označeno drevje, zato obiskovalce gozda pozivajo, naj se v času sečnje izogibajo delovnemu območju in upoštevajo varnostna navodila izvajalcev del ter Zavoda za gozdove. V gozdu v Novem Polju pri trgovini Mercator (med cestama Novo Polje, cesta XIII in Novo Polje, cesta XV) ter v bližini Zajčje Dobrave (ob cesti Novo Polje, cesta XII) so že označili drevje za posek. 

Kot so še dodali, je posek potreben iz sanitarnih razlogov v skladu z gozdnogospodarskim načrtom gozdnogospodarske enote Ljubljana za obdobje 2015 – 2024 (Ur. l. RS št.106/15). Posekali bodo večinoma smreke, skupaj pa 34 dreves oziroma 29 kubičnih metrov lesa. 

Po poseku bo treba urediti sečišče ter v prvotno stanje spraviti sprehajalne poti, če bodo te poškodovane. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Po poseku bo treba urediti sečišče ter v prvotno stanje spraviti sprehajalne poti, če bodo te poškodovane. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Po navodilih Zavoda za gozdove Slovenije bodo morali lastniki gozda oziroma njihovi izbrani izvajalci sečnjo in spravilo lesa opraviti tako, da bo gozd poškodovan v čim manjši meri. Še posebej bodo morali paziti na gozdna tla, mladje in preostalo drevje v gozdu. Po poseku bo treba urediti sečišče ter v prvotno stanje spraviti sprehajalne poti, če bodo te poškodovane zaradi sečnje in spravila.
 
Obiskovalcem gozda svetujejo, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnima območjema in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del ter Zavoda za gozdove Slovenije. Če se bodo kljub temu podali na ti območji, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov pa svetujejo, naj imajo pse na vrvici.

Komentarji: