Ne le združitev Snage in Vo-Ke, ampak tudi podražitev

S prvim marcem bodo v Ljubljani in primestnih občinah višje cene odvoza odpadkov in preskrbe s pitno vodo.

Objavljeno
14. februar 2019 15.15
Posodobljeno
14. februar 2019 15.40
Prihodnji mesec Snaga draži svoje storitve, prav tako tudi Vo-Ka. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na današnji skupščini Holdinga Ljubljana so družbeniki (največji, 87,3-odstotni lastnik je MOL, manjšinski delež pa ima še šest primestnih občin) potrdili združitev Snage in Vo-Ke v enovito družbo. Nova družba s sedežem na Vodovodni cesti 90 se bo preimenovala v javno podjetje Vo-Ka Snaga, njen direktor bo Krištof Mlakar. Nekoliko nepričakovano pa so se lastniki Holdinga odločili, da bodo že prihodnji mesec podražili storitve, ki jih opravljata Snaga in Vo-Ka, s 1. aprilom pa bo dražja tudi vožnja z avtobusi LPP v drugem in tretjem območju. 

S prvim marcem bodo za pet odstotkov dražje storitve Vo-Ke. Tako bo položnica za preskrbo s pitno vodo in ravnanjem z odpadno vodo za uporabnike v enodružinskih hišah v povprečju višja za 0,71 evra oziroma se bo cena s sedanjih 23,88 evra povišala na 24,59 evra. Za uporabnike v večstanovanjskih stavbah pa bo položnica v povprečju višja za 0,73 evra, kar pomeni, da se bo cena s sedanjih 15,87 evra zvišala na 16,60 evra.

Snagine položnice za ravnanje z odpadki bodo višje za kar 22 odstotkov. Povprečna položnica za ravnanje z odpadki, ki je sicer med najnižjimi v Sloveniji, se bo v povprečju spremenila za 1,65 evra. Namesto sedanjih 8,20 evra bo posamezno gospodinjstvo plačalo 9,85 evra.  

Spomnimo, da se bodo v prestolnici s prvim aprilom podražile tudi nekatere vozovnice v mestnem potniškem prometu. Cena enkratna vožnja bo namesto zdajšnjih 1,20 evra po novem 1,30 evra, letna prenosljiva Urbana bo znašala 365 evrov, letna upokojenska Urbana pa 220 evrov. S prvim aprilom pa se bodo po današnji odločitvi županov primestnih občin in MOL podražile še terminske vozovnice za drugo in tretje območje javnega potniškega prometa. Tako bo za vožnjo z LPP za drugo območje namesto zdajšnjih 1,60 evra treba odšteti 1,75 evra, za tretje območje pa bodo uporabniki namesto 2,50 evra plačali 2,70 evra.