Novega načelnika UE Ljubljana pričakali z napovedjo stavke

Po slabem letu neuresničenih zahtev prihodnji ponedeljek spet stavka v Tobačni – Bojan Babič se s težavami spopada že prvi dan.

Objavljeno
01. oktober 2019 17.53
Posodobljeno
01. oktober 2019 18.17
Zaradi preobremenjenosti in nadurnega dela so zaposleni na Tobačni poslabem letu spet napovedali stavko.
FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana – Zaposlenim na UE Ljubljana na Tobačni je spet prekipelo. Zaradi nespoštovanja delovnega časa, preobremenjenosti in prostorske stiske bodo stavkali do izpolnitve zahtev. Če bo prihodnji ponedeljek stavka, se bo začela uro pred koncem uradnih ur, končala pa se bo ob koncu delovnega dne. Minister za javno upravo Rudi Medved in na novo imenovani načelnik UE Ljubljana Bojan Babič zaposlene mirita, da bodo gotovo našli rešitev.

Dragan Stanković, predsednik Sindikata delavcev upravne enote (UE) Ljubljana, na vprašanje, ali napovedana stavka pomeni, da njihovim zahtevam iz lanskega novembra (takrat so prav tako opozarjali na preobremenjenost zaposlenih in nadurno delo), vodilni niso ugodili, odgovarja: »Spremenilo se je le to, da nam delodajalec, torej UE Ljubljana, na podlagi inšpekcijske odločbe od januarja odreja nadurno delo. Vendar iz zakona o delovnih razmerjih izhaja, da bi moralo biti odrejanje nadurnega dela nekaj izrednega. Tako pa nam, zaposlenim na okencih v sektorju za upravno notranje zadeve, nadurno delo odrejajo vsak dan, vsak teden in vsak mesec. Delodajalec tako ni storil nič, da se to ne bi več dogajalo.«

Po njegovih besedah so bili predstavniki sindikata z Bojanom Buncem, zdaj že nekdanjim načelnikom ljubljanske upravne enote (včeraj je bil namreč imenovan za vršilca dolžnosti načelnika UE Litija) in takratnim namestnikom Ernestom Mencingerjem ves čas v stiku. »Sestavili smo tudi delovno skupino, ki je pripravila nekatere predloge. Vendar so bili ti ustavljeni in se nikoli niso uresničili,« dodaja Stanković. V sindikatu so predlagali povečanje števila zaposlenih na okencih v Tobačni (zdaj jih je okoli 60) in spremembo načina dela. »Gre za to, da bi stranke lahko usmerili na prave oddelke in tako prerazporejali obremenitev z enega na drug oddelek. Konkretno: preden stranka pride do okenca in natančno ve, kaj želi urediti, se velikokrat dogaja, da bi to delo lahko opravila druga upravna enota in tako zmanjšala preobremenjenost zaposlenih v Tobačni. Res pa je, da bi to pomenilo nove zaposlitve,« pojasnjuje Stanković. Pri tem dodaja, da je število zaposlenih že zdavnaj preraslo prostore na Tobačni oziroma so ti postali premajhni tako za potrebe strank, kot tudi zaposlenih.

Sredi januarja selitev na Linhartovo

Na MJU smo že pisali, da so že začeli obnovo stavbe na Linhartovi 13, kamor bodo preselili zaposlene v štirih izpostavah Upravne enote Ljubljana. Gre za izpostave Center, Šiška, Vič - Rudnik in Moste - Polje, na tej lokaciji pa že deluje izpostava Bežigrad. Zaposleni v sektorju za upravne notranje zadeve sicer ostajajo na sedanji lokaciji na Tobačni ulici 5. »Zaključek gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del, skupaj z dobavo in montažo notranje opreme, je predviden za 15. januar prihodnje leto, začetek selitve vseh zaposlenih pa naj bi se zgodil dva dni pozneje. »Delovanje izpostave Bežigrad nemoteno poteka ves čas obnovitvenih del, kar pomeni, da je stavba že odprta za stranke. Spremenjen režim za stranke, torej delovanje na zgolj eni lokaciji, bo uveljavljen v drugi polovici januarja prihodnje leto,« so še pojasnili na MJU.

 

Minister Medved in novi načelnik umirjata žogico


Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so nam pojasnili, da so razmere na ljubljanski upravni enoti reševali postopno, in dodali, da »večjih težav v zadnjem letu do kritičnega trenutka konec septembra ni bilo.« Dokončna rešitev občasnih težav s povečanjem števila strank na UE Ljubljana pa je, kot pravijo na MJU, predvidena s preselitvijo na novo lokacijo na Linhartovo 13. Minister za javno upravo Rudi Medved je prepričan, da bodo z zaposlenimi v Tobačni našli rešitev. Po njegovih besedah težave rešujejo z dodatnimi zaposlitvami, kar pa je dolgotrajnejši proces, saj se morajo zaposleni tudi usposobiti. Novi načelnik upravne enote Bojan Babič, ki je delo začel v ponedeljek, je takoj vzpostavil stik s sindikati in delavci, težave pa bo takoj začel reševati, je povedal minister. Napovedal je tudi, da se bo, tako kot do zdaj, tudi sam vključil v reševanje problematike, razume pa zaposlene. »Izvedenih je bilo več ukrepov, zdaj pa na enote spet prihaja veliko tujcev, zato je delo težavnejše in zahtevnejše ter razume zaposlene,« so nam odgovorili na MJU. Medved meni, da bodo zelo težko zagotovili, da zaposlenim ne bi bilo treba delati čez delovni čas, saj obremenitve prihajajo v valovih. Poudaril je, da težav dolgoročno ni mogoče rešiti samo z veliko več zaposlenimi.
Za 7. oktober napovedana stavka zaposlenih na Tobačni.
MJU: Na UE spet prihaja veliko tujcev in s tem zahtevnejša dela.
Novi načelnik UE Ljubljana Babič začel pogovore s sindikatom.