Plečnikov štadion bolj buril duhove kot polletni proračun

Redna in izredna seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana

Objavljeno
23. september 2019 19.30
Posodobljeno
23. september 2019 19.33
Pri vprašanju o Plečnikovem stadionu so tudi mestni svetniki razdeljeni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljanski mestni svetniki so na svoji 7. redni seji potrdili poročilo o izvrševanju letošnjega proračuna v prvi polovici leta, bolj živahna pa je bila razprava v nadaljevanju, na 2. izredni seji, na kateri so govorili o Plečnikovem štadionu in tesno, z 22 glasovi za in 16 proti sprejeli novo podaljšanje družbene pogodbe družbe Bežigrajski športni park.

Polletje je MOL končala s 140,5 milijoni evrov prihodkov, s 141,7 milijona evrov odhodkov in z 1,2 milijona evrov primanjkljaja. Ob koncu poletja je bila občina zadolžena za slabih 90 milijonov evrov, v tem času je najela le kratkoročno posojilo, dolgoročni kredit pa naj bi najela v drugi polovici leta. Glavni razlog za nizko polletno realizacijo je pozen začetek gradbene sezone, posledično se dela niso zaključila, računi niso bili izstavljeni, zato tudi prilivov iz evropskega in državnega denarja še ni. 


Komunalni prispevki


Več opozicijskih svetnikov je ugotavljalo, da so bili s komunalnimi prispevki zbrani le štirje milijoni evrov, na letni ravni pa naj bi občina pobrala 57 milijonov evrov komunalnih prihodkov je župan Zoran Janković povedal, da je bilo doslej že zbranih 12,2 milijona evrov. Na nedavno vprašanje Dela pa so iz MOL pojasnili, da so bila "plačila komunalnih prispevkov s strani investitorjev izvedena glede na njihove terminske plane gradenj." Poudarili so še, "da je v letošnjem letu večje število vlog za odmero komunalnih prispevkov, predvsem je veliko legalizacij," zato pričakujejo, "da bodo investitorji, glede na izdane odločbe, te poravnali še v tem letu - plačilo morajo namreč izvesti pred izdajo gradbenega dovoljenja." Prav tako pričakujejo "še kar nekaj vlog večjih investitorjev."

Opozicija je tudi ugotavljala, da se plačujejo le študije in spraševala, zakaj so potem navedeni celotni zneski naložb. Zoran Janković je pojasnil, da morajo biti navedeni celotni zneski, ker v nasprotnem primeru občina ne more objaviti javnega razpisa. Sicer pa da je v MOL trenutno živih 206 projektov. Ureditev Vodnikove bo končana še ta mesec, je napovedal župan, Poljanska je odprta, nekaj malega bo še dokončanega v teh dneh.


Plačljivo parkirišče pri pokopališču v Polju


V nadaljevanju so mestni svetniki potrdili predlog, (željo in zahtevo četrtne skupnosti), da postane parkirišče pri pokopališču v Polju po 15 minutah plačljivo, saj tam sedaj parkirajo dnevni migranti. Razprava je oživela ob sklepu o prodaji ozkega pasu zemljišča ob Dunajski cesti, ki ga bo MOL prodala naložbeniku Emonike za 850 evrov za kvadratni meter. Opozicija je spraševala, zakaj se tega pasu ne ohrani za morebitno širitev Dunajske za javni potniški promet, župan Zoran Janković je pojasnjeval, da bi v primeru širitve morali podreti ob njej v smeri proti severu še več drugih stavb, kar pa ne pride v poštev.


Plečnikov štadion


Razprava o Plečnikovem štadionu je bila živahna, končni rezultat pa pričakovan. Leva in desna opozicija sta, kljub različnim pogledom, glasovali proti, ker bi o tej točki morali razpravljati na redni in ne izredni seji, saj vendar problem ni nastal včeraj, ker bo projekt uničil Plečnikovo umetnino, ker se družbena pogodba podaljšuje že enajst let, gradbenega dovoljenja pa ni in ni in ga morda ("zanesljivo") tudi ne bo, tako da bi bilo ceneje zasebnemu naložbeniku Elektrončku oziroma Jocu Pečečniku poplačati, kar je imel stroškov, tudi če gre za dvajset milijonov evrov, saj bo z leti številka samo rasla. Glasovali pa so proti tudi zato, ker se z začasno ureditvijo vsaj ne ustavi propadanja Plečnikove dediščine, kar je nasploh škandalozno. štadion že 12 let ne služi ničemur, samo zgražanju.

Dejansko sta odprti dve točki: pridobitev gradbenega dovoljenja po prenovljeni gradbeni zakonodaji in rešitev lastniškega vprašanja za parcelo, na kateri so sedaj vrtički, v prihodnosti pa naj bi bili objekti v sklopu BŠP. Dosedanja mnenja sodnih izvedencev so diametralna, pravi župan Janković, opozicija trdi, da bodo sodeč po podobnih odločitvah sodišča "zmagali" zagovorniki "fondovcev"