Po desetletjih prošenj so končno dobili asfalt

Po treh gradbenih fazah je direkciji za infrastrukturo uspelo posodobiti cesto med Ambrusom in Žvirčami

Objavljeno
24. julij 2019 07.00
Posodobljeno
24. julij 2019 07.00
Trdnost novega asfalta sta najprej preizkusila domača kolesarja. Fotografiji R. R.
Ambrus – Po desetletjih prošenj o pomembnosti posodobitve regionalne ceste med Ambrusom in Žvirčami so pred nedavnim vendarle slovesno odprli asfaltirano cesto, ki povezuje dva demografsko ogrožena kraja v ivanški in žužemberški občini. Tudi Kočevci bodo od zdaj z lastnimi prevoznimi sredstvi lažje in hitreje prispeli v Ljubljano.

Nekaj manj kot pet kilometrov dolg odsek državne ceste bo omogočal hitrejše potovanje in še bolj povezal kraja dveh sosednjih občin: Žvirč v žužemberški občini in Ambrusa v ivanški občini. Po besedah Gašperja Stoparja z ivanške občine je vrednost naložbe 1,5 milijona evrov, prenovo pa je Direkcija RS za infrastrukturo izvajala v treh fazah.

Prvo fazo iz ambruške smeri proti Žvirčam so zaključili leta 2015, drugo fazo dve leti kasneje in zadnjo, tretjo fazo pred nedavnim, ko so ob tej priložnosti predstavniki direkcije ter vodstvi obeh občin tudi prerezali otvoritveni trak. Poleg tega, da je cesta popolnoma prenovljena, ki je zdaj tudi širša, uredili so prometno signalizacijo in postavili varovalno ograjo ter poskrbeli za odvodnjavanje. Pred obnovo je bilo namreč cestišče med številnimi neurji, ki so v zadnjih letih prizadela to suhokrajinsko območje, večkrat neprevozno.

image
Prijateljski stisk rok sosednjih županov, ivanškega Dušana Strnada (na fotografiji desno) in žužemberškega Jožeta Papeža.


Hitreje iz Kočevja v Ljubljano


Vse od vstopa v lokalno politiko je na posodobitev tega dela državne ceste čakal ivanški župan in državni svetnik Dušan Strnad, saj so ga o težavah tega cestnega odseka ob vsaki priložnosti domačini iz Ambrusa opozarjali na nevzdržne razmere. »Ta dan se bo zapisal v zgodovino obeh krajev,« pravi Strnad, ki se je ob tej priložnosti spominjal, kako sta z nekdanjim žužemberškim županom Francem Škufco redno obveščala pristojne državne ustanove o katastrofalnem stanju ceste in od njih zahtevala čimprejšnjo obnovo.

Cesto med Ambrusom in Žvirčami so po več letih prošenj vendarle posodobili.
Direkcija RS za ceste je prenovo izvajala v treh fazah.
Prebivalci Kočevja zdaj laže in hitreje pridejo do Ljubljane.


Zdaj je delo direkcije pohvalil, saj so v zadnjih letih uresničili kar nekaj projektov na območju ivanške občine. Med zadnjimi je bila gradnja krožišča pri Malem Hudem, ki je stala dober milijon evrov, pri tem pa je je dobrih 400.000 evrov primaknila tudi ivanška občina. Projekt se bo nadaljeval z gradnjo ceste do posestva Marof v Stični oziroma do zdajšnjega križišča pri vzgojno-izobraževalnem centru Ivančna Gorica, kjer je prav tako načrtovano krožišče.

1,5
milijona evrov znaša vrednost investicije


Z navezavo nanj se bodo udeleženci v prometu izognili jutranji in popoldanski prometni konici v središču Ivančne Gorice ter se z vožnjo na zahodno obvoznico lažje vključili na avtocestni priključek Ivančna Gorica. V pripravi je že tudi projektna dokumentacija za gradnjo nadvoza čez železniško progo in navezavo na tako imenovano zahodno obvozno cesto v ivanški industrijski coni.
5
kilometrov ceste med Ambrusom in Žvirčam je posodobljenih


Po besedah žužemberškega župana Jožeta Papeža cesta ne bo povezovala le Žvirč in Ambrusa, ampak bo omogočala hitrejšo povezavo Kočevja z Ljubljano in obratno. Pred leti sta obe občini že zgledno sodelovali pri gradnji mostu, ki je povezal vasi Breg in Draščo vas.