Prekmurski trg med Poljanskim nasipom in Poljansko cesto

Spomenik združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bodo postavili še letos.
Fotografija: Na ljubljanskem Prekmurskem trgu bo še letos stal tudi spomenik združitve z matičnim narodom. FOTO: Aleš Stergar
Odpri galerijo
Na ljubljanskem Prekmurskem trgu bo še letos stal tudi spomenik združitve z matičnim narodom. FOTO: Aleš Stergar

Štiri ure in pol pred uradno otvoritvijo na novo imenovanega in urejenega Prekmurskega trga v trikotniku med Poljanskim nasipom, Poljansko cesto in Rozmanovo cesto, zahodno od Šempetrskega mostu čez Ljubljanico in Ambroževega trga, so izvajalci v vonju sveže položenega asfalta hiteli z zadnjimi drobnimi opravili, organizatorji iz ljubljanske mestne občine pa so že pripravljali prizorišče, na katerem poleg murskosoboškega in ljubljanskega župana Aleksandra Jevška in Zorana Jankovića pričakujejo še prvega in aktualnega predsednika republike Milana Kučana in Boruta Pahorja.

Z otvoritvijo Prekmurskega trga v Ljubljani se bodo danes ob 18. uri nekako zaključile večdnevne prireditve ob državnem prazniku in stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na novem trgu, ki so ga mestni svetniki poimenovali v letošnjem maju, bo do konca letošnjega leta zrastel tudi spomenik, ki ga ustvarjata Zoran Srdić Janežič in Cveto Kunešević, avtor napisa na spomeniku pa je Tomato Košir.

Komentarji: