Prometni režim ob dnevu spomina na mrtve

Ob dnevu spomina na mrtve bo na ljubljanskem pokopališču Žale omogočen brezplačni prevoz ter parkiranje. 
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ob dnevu spomina na mrtve so se na ljubljanskem pokopališču Žale odločili, da bo na plačljivih parkiriščih od 31. oktobra do 1. novembra omogočeno brezplačno parkiranje. »Zapornice na parkirišča bodo spuščene, zaradi zagotavljanja reda in pretočnosti na parkiriščih in cestah,« je sporočila Mojca Hucman, vodja splošne in tržne dejavnosti ljubljanskega pokopališča Žale. 

Že s 26. oktobrom pa bo parkiranje možno tudi na dveh začasnih parkiriščih, in sicer ob Tomačevski cesti in ob Koželjevi ulici. Na začasnih parkiriščih bo parkiranje omogočeno med 7. in 19. uro, na sami Tomačevski cesti pa tudi tokrat zaradi dvosmerne prometne ureditve letos ne bo moč parkirati. 

Parkiranje osebnih vozil v bližini pokopališča Žale bo tako omogočeno pri cerkvi Sv. Križa, ob Pokopališki ulici pri Plečnikovih Žalah, pri Zavodu za rehabilitacijo, ob Koželjevi ulici, na Novih Žalah ter ob Kranjčevi ulici. »Voznike prosimo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter navodila redarjev,« je še sporočila predstavnica ljubljanskega pokopališča. 



Parkirišča na Žalah. FOTO: Žale
Parkirišča na Žalah. FOTO: Žale

 

Brezplačen prevoz na Plečinkove Žale


Zaradi pričakovanega povečanega števila obiskovalcev v okolici pokopališča Žale tudi letos organizirajo brezplačen prevoz obiskovalcev z električnimi vozili. Namenjen je predvsem prevozu invalidov in starejših oseb, ki težje hodijo, je sporočila predstavnica ljubljanskega pokopališča. Električno vozilo bo vozilo od 25. oktobra do 31. oktobra med 9. in 17. uro, in sicer bo s prve postaje krenilo ob vsaki polni uri, z osme postaje pa na pol ure. Električno vozilo bo ustavljalo na osmih postajališčih in na novem delu pokopališča Žale, in sicer:

1. Pri cerkvi Sv. Križa pri glavnem vhodu na pokopališče Žale,
2. v bližini Lipe sprave in italijanskega pokopališča,
3. na križišču PST in glavne poti na pokopališču,
4. na PST pri fontani »Kamen življenja«,
5. na križišču Poti med javorji in Poti med akacijami,
6. na križišču Poti med javorji in Poti med gabri,
7. pri vhodu na oddelek D7 in D9,
8. pri zvončku Navček.

Vsa postajališča bodo označena z napisi, poleg njih pa bodo postavljene začasne klopi. V omenjen času bosta poleg tega vozili še dve dodatni električni vozili Kavalir, ki bosta krožili po pokopališču. Vozili lahko ustavite kjerkoli in kadarkoli, lahko pa jih pokličete tudi na telefonsko številko 031 666 332. 

Pozivi, da prižigamo manj sveč, po vsem sodeč delujejo, saj je odpadnih sveč manj. Med njimi je vedno več manj škodljivih elektronskih sveč. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pozivi, da prižigamo manj sveč, po vsem sodeč delujejo, saj je odpadnih sveč manj. Med njimi je vedno več manj škodljivih elektronskih sveč. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Dobrodelna stojnica pred cerkvijo Svetega Križa


Ob letošnjem dnevu spomina na mrtve že petnajstih zapored ljubljansko pokopališče organizira tudi dobrodelno prodajo sveč. Z zbranimi sredstvi pomagajo različnim dobrodelnim organizacijam.

Sredstva, ki jih bodo zbrali letos, bodo namenjena društvu Solzice, ki s svojimi programi nudi pomoč družinam, ki so izgubile otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Poleg parafinskih sveč pa bo letos možno kupiti tudi ekološko bolj prijazne steklene sveče, kamne s poslikavo sveč ter lesene sveče. 

Preberite še:

Komentarji: