»Rog smo ubranili leta 2016 in Rog bomo ubranili leta 2019«

Tako uporabniki Roga kot predstavniki občine ugotavljajo, da druga stran z dialogom ne misli resno

Objavljeno
11. junij 2019 13.01
Posodobljeno
12. junij 2019 10.21
Tiskovna konferenca AC Rog. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poskus vzpostavitve dialoga med uporabniki nekdanje tovarne Rog in mestno občino, ki na tem območju načrtuje gradnjo novega Centra Rog, je zmotil prihod gradbincev.

V ponedeljek popoldne so predstavniki podjetja Euro Grad na Petkovškovem nabrežju ogradili del zidu in uporabnikom Roga, ki so bili takrat na območju tovarne, napovedali, da bodo začeli rušiti zid. Podjetje je MOL pred dnevi na razpisu izbrala za izvajalca gradnje klančine in zunanje ureditve Roga. Rušenje se ni začelo, gradbincev pa včeraj tam ni bilo opaziti.

So pa svoja stališča javnosti danes sporočili predstavniki skupščine Avtonomne tovarne (AT) Rog, ki jih je nenapovedani prihod gradbincev močno presenetil, »saj smo se ravno začeli pogovarjati z MOL o prihodnosti AT Rog in poteku sanacijskih del«. Prav v ponedeljek so odgovorili županu Zoranu Jankoviću in »izrazili pripravljenost pristati na vse pogoje, ki jih je za pogovor postavil župan.«

image
Na območju nekdanje tovarne ostaja več kot sto posameznikov. FOTO: Marko Feist

 

Izselili osem oseb, več kot sto jih ostaja


27
milijonov evrov naj bi stala prenova Roga
Poskus vzpostavitve dialoga se je začel maja, ko je MOL pravnomočno dobila še zadnjo od osmih tožb proti uporabnikom tovarne Rog. Sodni postopki, ki so za skoraj tri leta ustavili projekt, so se začeli potem, ko je občina junija leta 2016 sredi noči poskušala z vdorom gradbenih strojev na območje tovarne, a so rogovci takrat gradbince pregnali. Izvršljivost še zadnje dobljene sodbe pomeni, da se je moral izseliti še zadnji od osmih posameznikov, ki jih je občina tožila. Na območju Roga pa še naprej deluje več kot sto drugih posameznikov ter več kolektivov. Ti so s peticijo, ki jo je podpisalo več kot 1500 posameznikov, kolektivov in institucij, župana Jankovića pozvali k dialogu.

Dejstvo namreč je, da MOL na podlagi dobljenih tožb lahko izseli le osem posameznikov, ki pa so po navedbah rogovcev območje tovarne že zapustili. Rogovci tako, kot so poudarili, edino rešitev vidijo v dogovoru. »Tudi sodišče je v eni izmed odločb povedalo, da obe strani delata v dobro mesta in da se mora to v dogovoru razrešiti,« je izpostavil N'toko, eden izmed predstavnikov skupščine.

Pri poskusu vzpostavitve dialoga je posredovala ljubljanska Levica. Na MOL so komentirali, da se je svetniški klub Levice »očitno postavil v vlogo odvetnika oziroma "predstavnika rogovcev za odnose z javnostmi". Rogovci trdijo, da so sprejeli vse pogoje, ki jih je Janković postavil: imenovali so tri delegate za pogovor, navedli teme dialoga in zagotovili, da se bodo držali dogovora. A po nenapovedanem prihodu gradbincev ugotavljajo, da MOL »s svojimi vabili k dialogu ni mislila resno in da se še vedno vede, kot da uporabniki AT Rog sploh ne bi obstajali.«

Precej drugače situacijo vidijo na MOL. Ocenjujejo, da si ne rogovci ne Levica dialoga ne želijo, saj da niso navedli konkretne vsebine pogovorov, »kar je bil temeljni pogoj za dialog.« Zapisali so še, da so začasni uporabniki Roga z uničenjem gradbišča, ki je bilo zunaj območja zidu tovarne (na določenih mestih je bila prerezana gradbena mreža, op. p.), »pokazali svoj pravi obraz.« »O njihovi dvoličnosti, ko eno govorijo, drugo delajo, ne bomo razpravljali, vsak naj si ustvari svoje mnenje,« so v sporočilu za javnost zapisali na MOL.

image
Gradbenih strojev pri Rogu še ni, gradbinci so postavili samo ograjo. FOTO: Marko Feist

 

Lunapark za turiste in bogate investitorje


Kdaj se bodo dela nadaljevala, na občini niso napovedali, pravijo le, da bodo javnost pravočasno obvestili. Rogovci pa so na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se gradbinci vrnejo, odgovorili, da bodo deležni enakega sprejema kot pred tremi leti: »Rog smo ubranili leta 2016 in Rog bomo ubranili leta 2019.«

Prihodnji torek bodo v Rogu organizirali javno tribuno, na kateri želijo s širšo javnostjo spregovoriti o cenejših in bolj ekoloških razvojnih možnostih za območje nekdanje tovarne. Menijo namreč, da projekt Center Rog (na MOL ga snujejo že od leta 2006 in je po trenutnih ocenah vreden 27 milijonov evrov) »kaže na nezmožnost občine, da se sooči z realnimi problemi in prebivalcem ne ponuja drugega, kot da opazujejo, kako se prestolnica spreminja v lunapark za turiste in bogate investitorje.«

Na MOL so udeležbo na tribuni že zavrnili, saj pravijo, da so številne javne razprave opravili že v preteklih letih. Rogovce pa pozivajo, »naj zapustijo območje tovarne in s tem omogočijo nadaljevanje prenove.«

MOL: Začasni uporabniki naj zapustijo območje tovarne


»Začasni uporabniki Roga so danes z uničenjem gradbišča, ki je bilo zunaj območja zidu tovarne, pokazali svoj pravi obraz,« so prepričani na Mestni občini Ljubljana, s katere so poslali izjavo za javnost. »O njihovi dvoličnosti, ko eno govorijo, drugo delajo, ne bomo razpravljali, vsak naj si ustvari svoje mnenje,« je v sporočilu za javnost zapisala Sania Huskić Hočevar iz kabineta župana. O nadaljevanju del bodo javnost pravočasno obvestili.

»Mestna občina Ljubljana je pričela z deli za prenovo Tovarne Rog že junija 2016 na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljena za rušitev in ekološko sanacijo. Dela so bila takrat zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov Roga začasno ustavljena.

Včeraj pa smo na podlagi veljavnega gradbenega dovoljenja za Center Rog pričeli izvajati klančino in dela vpisali v gradbeni dnevnik. Izvajalec del, podjetje Euro grad, je bil izbran z javnim naročilom, s čimer je bila javnost seznanjena, saj so o tem poročali mediji.

Kar se tiče dialoga z začasnimi uporabniki Roga, ocenjujemo, da si tega niti oni niti Svetniška skupina Levica v resnici ne želijo. V svojih odgovorih MOL-u postopek namenoma zavlačujejo z izgovorom, da njihovi predstavniki ne morejo sprejeti nobene odločitve, ampak je za to pristojna skupščina Avtonomne Tovarne Rog. V odgovoru mestnim svetnikom Svetniške skupine Levica, ki se je postavila v vlogo predstavnika za odnose z javnostmi začasnih uporabnikov Roga, smo jasno zapisali, pod katerimi pogoji pristajamo na pogovor in določili nov rok za odgovor, 10. 6. 2019.

Odgovor z imeni treh predstavnikov, ki bi se udeležili pogovora, smo sicer prejeli, vendar brez konkretne vsebine, kar je bil temeljni pogoj za dialog, čeprav so v svojem zadnjem odgovoru zapisali :"(..) zato vam posredujemo s strani skupščine potrjena imena delegatov, njihovih pooblastil in vsebino pogovorov."

Začasni uporabniki Roga nas pozivajo na javno tribuno, vendar je čas zanjo potekel, saj smo številne javne razprave opravili že v preteklih letih, ko smo z mnogimi deležniki razpravljali in oblikovali vsebine bodočega obnovljenega Roga. Zato se javne tribune ne bomo udeležili.

Na podlagi zaključenih sodnih postopkov pozivamo, da vsi začasni uporabniki Roga zapustijo območje tovarne in s tem omogočijo nadaljevanje prenove.« V. U.