S pogajanji do nižje cene prizidka

Jeseni bo šolski prag v Borovnici prestopilo 36 učencev več kot doslej. Izbrano podjetje pod občinskim drobnogledom.

Objavljeno
11. julij 2019 08.00
Posodobljeno
11. julij 2019 10.02
Ker je otrok vsako šolsko leto več, je osnovna šola postala pretesna. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Borovnica – Zaradi prostorske stiske v osnovni šoli dr. Ivana Korošca v Borovnici namerava občina jeseni začeti dolgo pričakovano gradnjo šolskega prizidka. Na javni razpis se je sicer prijavilo ljubljansko podjetje Dema Plus, a je njihova ponudba za polovico višja od načrtovane. Edina šola v občinskem središču poka po šivih, zato so morali v minulem šolskem letu, ko jo je obiskovalo 446 učenk in učencev, urediti pouk v garderobi, večji kabinet, ki je služil učiteljem kot dodatna zbornica, pa so zaradi prostorske stiske preuredili v razred.

Ker bo jeseni šolski prag prestopilo 482 učencev oziroma 36 otrok več kot doslej, se jim je z glasbeno šolo uspelo dogovoriti za učilnico v delu vrtca v dopoldanskem času. S tem bodo do izgradnje prepotrebnega prizidka zadostili vsaj minimalnim prostorskim potrebam za izvedbo pouka.

image
Osnovna šola v Logatcu. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Vodstvo šole že vrsto let zaproša tudi šolsko ministrstvo za večje število učencev v rednih oddelkih (28 + 2) kot tudi v oddelkih podaljšanega bivanja. Vse to je posledica novih dvesto stanovanj, zgrajenih pred leti, v katere so se naselile predvsem mlade družine, večinoma zaposlene v Ljubljani.


Pouk tudi v glasbeni šoli


Po besedah ravnatelja Daniela Horvata na boljše prostorske razmere za učence in učitelje čakajo že dve leti, zato z nestrpnostjo pričakujejo štiri nove učilnice in prav toliko kabinetov v novem prizidku. Ta bo predvidoma zgrajen do šolskega leta 2020/21 in bo imel 574 kvadratnih metrov bruto površin.

800.000
evrov (z DDV) je ocenjena vrednost šolskega prizidka


»Če se to iz katerega koli razloga ne bo zgodilo, res ne vem, kako bomo v prihodnje še lahko organizirali pouk. V šolskem letu 2020/21 namreč ne bomo imeli na voljo nobenega prostora več, ki bi ga vsaj za silo lahko še preuredili v učilnico,« pravi Horvat. Zaradi večjega vpisa otrok bodo morali do jeseni zaposliti najmanj dva učitelja razrednega pouka in dva pomočnika.

image
Daniel Horvat, ravnatelj borovniške osnovne šole FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Borovniški župan Bojan Čebela pa pravi, da je občina izvedla javni razpis, ki je bil le delno uspešen, saj se je za gradnjo prizidka prijavilo le ljubljansko podjetje Dema Plus, ki bi objekt zgradilo za 940 tisoč evrov (z DDV). To je, kot pravi Čebela, skoraj 50 odstotkov več od projektantske vrednosti.

image
Bojan Čebela, župan občine Borovnica FOTO: Bojan Rajšek/Delo


»Zdaj smo začeli s postopkom revidiranja cene in izdelali nov investicijski program. S podjetjem se želimo dogovoriti za nižjo ceno, ki bi bila za nas sprejemljiva,« je povedal župan. Kot dobri gospodarji so se v Šentjerneju tudi pozanimali, kakšen je izvajalec del, saj je v tej dolenjski občini gradil vrtec.

8
učnih prostorov bo v novem prizidku


»Bili smo prijetno presenečeni, le podjetnika za elektro-instalacije so nam Dolenjci toplo odsvetovali in njihov nasvet bomo zagotovo upoštevali,« je povedal Čebela, ki ga zdaj čakajo pogajanja z izbranim podjetjem. V investicijskem programu je namreč zapisano, da bo občino nov šolski prizidek stal 800 tisoč evrov, od tega bo Eko sklad za energetsko varčen objekt primaknil četrtino vrednosti naložbe.