V enotah Lekarne Ljubljana izdaja zdravil še vedno le na papirnati recept

V zasebnih lekarnah medtem izdaja zdravil poteka nemoteno. V Ljubljani je to mogoče v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo. Napad izsiljevalskega virusa preiskuje policija.

Objavljeno
08. avgust 2019 10.20
Posodobljeno
08. avgust 2019 10.37
Na ministrstvu za zdravje in v Lekarniški zbornici Slovenije so v sredo pojasnili, da je bil po njihovih informacijah napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan z nacionalnim sistemom eZdravja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
STA
V enotah Lekarne Ljubljana tudi današnji dan začenjajo z izdajo zdravil le na papirnati recept, in še to le za zdravila, ki jih ni treba doplačati, so za STA pojasnili v zavodu. V ponedeljek je bila namreč lekarna tarča napada izsiljevalskega računalniškega virusa, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema.

V torek so enote Lekarne Ljubljana svoja vrata zaprle, v sredo pa so zdravila izdajale le na papirnati recept. Enako velja tudi za ljubljansko dežurno lekarno pri polikliniki. Bolniki morajo za izdajo zdravila s seboj imeti tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

V zasebnih lekarnah medtem izdaja zdravil poteka nemoteno. V Ljubljani je to mogoče v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo.
Napad izsiljevalskega virusa preiskuje policija.

Kot so na ministrstvu za zdravje in v Lekarniški zbornici Slovenije pojasnili v sredo, je bil po njihovih informacijah napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan z nacionalnim sistemom eZdravja. Zadnji je sicer skupen vsem lekarnam in v njegovem sklopu deluje tudi eRecept.

Informacijski pooblaščenec je proti zavodu po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski postopek. Preverjal bo ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.

image
Inšpekcijski postopek je še v teku, zato morebitne odgovornosti Lekarne Ljubljana pri pooblaščencu za zdaj ne komentirajo.  FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Prijave proti lekarnam so redke, pri napadih so lahko najšibkejši člen uporabniki


Ravnanje z osebnimi podatki v lekarnah sicer pooblaščenec nadzira v okviru postopkov inšpekcijskega nadzora, pri čemer pa pri izvajanju teh nadzorov ni odkril takšnih kršitev ali nepravilnosti, ki bi terjale sistemsko ukrepanje, so v njegovem uradu pojasnili za STA. Prijave proti lekarnam so redke, tudi za to posebnih priporočil ali zahtev lekarnam in zbornici pooblaščenec ni pošiljal.

Inšpekcijski postopek je še v teku, zato morebitne odgovornosti Lekarne Ljubljana pri pooblaščencu za zdaj ne komentirajo. So pa poudarili, da je iz preventivnega vidika ključno zagotavljanje ustrezne postavitve, posodabljanja in testiranja zavarovanja informacijskih sistemov, z vseh vidikov fizičnega in elektronskega dostopa do sistema kot tudi predvsem oddaljenega dostopa do sistema. Nujno pa je tudi preventivno ozaveščanje in izobraževanje uporabnikov, saj so pri napadih lahko najšibkejši člen prav posamezni uporabniki.

Praktične napotke upravljavcem in obdelovalcem osebnih podatkov informacijski pooblaščenec objavlja na svoji spletni strani, kjer odgovarja tudi na najpogostejša vprašanja. Objavil je tudi vprašalnik o informacijski varnosti, ki je lahko v pomoč pri oblikovanju ustreznih postopkov in ukrepov za zagotavljanje varnosti osebnih podatkov in s pomočjo katerega lahko preverijo, ali so obravnavali vsa pomembna področja zagotavljanja informacijske varnosti.