V TE-TOL plin namesto premoga

Javno naročilo za glavno tehnološko opremo za izgradnjo plinsko-parne enote
Fotografija: Ljubljanska termoelektrarna in toplarna TE-TOL FOTO Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Ljubljanska termoelektrarna in toplarna TE-TOL FOTO Mavric Pivk/Delo

Energetika Ljubljana (EL), ki namerava leta 2022 nadomestiti dva premogovna bloka v TE-TOL in tako za sedem desetin zmanjšati porabo premoga, je včeraj prejela končni tehnični ponudbi in prvi komercialni ponudbi glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v enoti TE-TOL. Ponudbi sta konzorcij Siemens Österreich in Siemens Slovenija, ki bi glavno tehnološko opremo dobavil za 194,3 milijonov evrov (brez DDV) ter grški holding Mytilineos, katerega ponudba je vredna 133,9 milijonov evrov (brez DDV).

Javni razpis za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote je bil objavljen predlansko jesen. Marca lani je EL dobila devet ponudb, sledilo je pogajanje z dvema ponudnikoma, ki sta avgusta lani oddala svoji prvi tehnični ponudbi, včeraj pa končni tehnični ponudbi in prvi komercialni ponudbi. Če ponudbi izpolnjujeta vse naročnikove zahteve, se bodo začela komercialna pogajanja, cilj katerih je pridobitev končnih in hkrati zavezujočih komercialnih ponudb.

Premogovni blok 3, ki je bil leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev, bo ostal v obratovanju ter zagotavljal razpršenost primarnih goriv in uporabo obnovljivih virov energije. Energetika Ljubljana je največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji. Na leto porabi 1,1 milijon gigajoulov lesnih sekancev oziroma dobrih sto tisoč ton, kar predstavlja 16 odstotkov toplotne in električne energije iz obnovljivih virov, navajajo v EL.

 

Komentarji: