Varna točka na mestnem avtobusu

Unicefove Varne točke so v 17 letih zaživele že v 105 krajih po vsej Sloveniji.

Objavljeno
02. oktober 2019 16.30
Posodobljeno
02. oktober 2019 17.46
Unicefove Varne točke odslej tudi na ljubljanskih mestnih avtobusih. FOTO: LPP
A. S.
A. S.
Ljubljana je danes postala prvo mesto na svetu z mobilnimi Unicefovimi Varnimi točkami, saj je vseh 270 ljubljanskih mestnih avtobusov opremljeno z ustreznimi nalepkami, o projektu so obveščeni vsi vozniki avtobusov, vsi prometniki LPP, ki so 24 ur dnevno preko radijske zveze povezani z vozniki, pa so v sklopu projekta opravili izobraževanje, ki jim bo pomagalo pri ukrepanju v primeru različnih stisk potnikov.

Otroci lahko tako na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) v primeru kakršnih koli težav poiščejo pomoč, zaščito ali nasvet. Unicefove Varne točke so v 17 letih zaživele že v 105 krajih po vsej Sloveniji, v več kot 750 Varnih točkah sodeluje več kot 1500 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se ti znajdejo v stiskah ali težavah. Prostovoljci na varnih točkah so prva pomoč v stiski, ki znajo prisluhniti in prepoznati, da je otrok doživel nekaj težkega ter ga znajo ustrezno napotiti na druge ustanove.


Varnost otrok na mestnih ulicah


Širitev mreže Unicefovih varnih točk je pomemben korak v smeri, da bi bili otroci na mestnih ulicah varni vse leto, je na današnji novinarski konferenci na avtobusu LPP dejal izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč. "Lani je bilo približno sto primerov, ko so se otroci zatekli v varno točko, za katere vemo. Gotovo jih je bilo še več. Deset primerov od teh je bilo dovolj težkih, da je bilo potrebno ukrepanje pristojnih ustanov," je ob tem dejal Bergoč.

Direktor LPP Peter Horvat je pojasnil, da so bili že "velikokrat priča dogodku, ko so se otroci ali kdo drug, zatekli k vozniku, pa smo potem preko radijske zveze ukrepali, poklicali pomoč, tudi pomagali, poklicali starše." Ali v primeru izgubljenih starostnikov, ko so poklicali policijo, ki je osebe hitro prevzela.

"Unicefove varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umaknete in rešite svoje težave. Lahko pridete po nekaj kar nujno potrebujete, nasvet, lahko pa rešite nekaj dvomov, ki jih imate," je dejala mlada ambasadorka Unicefa Aida Ališić. Dodala je, da točke omogočajo anonimnost, so vedno na voljo, v njih pa je posameznik vedno dobrodošel.

Varne točke so različni javni prostori, kot so mladinski centri, policijske postaje, parlament, lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, odslej pa tudi avtobusi LPP. Varne točke so prepoznavne po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Podjetja pod okriljem Mestne občine Ljubljana so v Ljubljani Varne točke poleg LPP že Voka Snaga, Mestna knjižnica Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Turizem Ljubljana in Javni zavod Mladi zmaji.