Visoka septembrska podražitev vrtcev v Ljubljani

Razprava v mestnem svetu o predlogu za enotno podražitev v vrtcih je bila precej burna
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Na zadnji predpočitniški seji so ljubljanski mestni svetniki potrdili predlog občine o zvišanju cen vrtcev za starše v višini 14 odstotkov. Na magistratu so sredi junija ob napovedi podražitve poudarili, da cen niso zvišali že od leta 2008, medtem ko so v mestnem proračunu sredstva za predšolske programe v zadnjih enajstih letih povečali za okoli 10 milijonov evrov.

Predlog svetniškega kluba Levice o tem, naj občina za pokritje razlik v ceni v vrtcih poišče druge vire financiranja in umakne glasovanje o podražitvi, so svetniki gladko zavrnili. Po burni razpravi, kjer smo veliko slišali tudi o populizmu, predlogih o postopnem dvigu cen v vrtcih in prevelikem pritisku na starše, predvsem tistih z nižjimi dohodki, se bodo vrtci v prestolnici podražili z novim šolskim letom oziroma s prvim septembrom. Nekateri svetniki so tudi opozorili, da so se plače zvišale le zaposlenim v javnem sektorju, ne pa tudi zaposlenim v gospodarstvu. Zato je bila predvsem opozicija zelo glasna in proti zvišanju cen v ljubljanskih vrtcih, v katerih je sicer vključenih 92,3 odstotka vseh otrok. Velika večina razpravljalcev se je sicer strinjala, da so vrtci v prestolnici na visoki ravni, dobro opremljeni in kakovostni, glede podražitve pa so menili, da je enkratna, 14 odstotna podražitev, vsekakor prevelika.  

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Kljub dolgi razpravi so mestni svetniki danes potrdili podražitev - 22 jih je glasovalo za, proti pa jih je bilo14.  To pomeni, da se bodo jeseni cene v vrtcih za prvo starostno obdobje (ki je sicer najdražje) v drugem dohodkovnem razredu zvišale z zdajšnjih 38,80 evra na 44,06 evra, v petem dohodkovnem razredu s 145,99 evra na 166,32 evra, v devetem dohodkovnem razredu pa s 321,17 evra na 365,90 evra. Starši bodo po tako novem krili 28,9 odstotka stroškov v vrtcih, medtem ko jih trenutno krijejo 26,2 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: