Vrtec razpada pred očmi občine

Iščejo investitorja za gradnjo vrtca Najdihojca.
Objavljeno
11. oktober 2018 07.00
Posodobljeno
11. oktober 2018 07.09
Sredi Litije z vrtca odpada omet. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Litija – Previsoka cena je vzrok, da litijska občina na javnem razpisu ni izbrala podjetja Esotech iz Velenja za gradnjo novega vrtca Najdihojca v okviru javno-zasebnega partnerstva. Sedanji skoraj pol stoletja star vrtec je tako dotrajan, da ni več primeren za institucionalno vzgojo in varstvo predšolskih otrok.

Zgodba o obljubah, da bodo malčki v Litiji končno začeli obiskovati urejeno, predvsem pa varno vrtčevsko enoto Najdihojca, je stara že dobro desetletje in občinarjev se drži velika sreča, da inšpekcijske službe ne zahajajo pogosto v Litijo.


Obnova ni ekonomsko upravičena


Montažni vrtec v neposredni bližini občinske stavbe so zgradili leta 1971 z življenjsko dobo 30 let in je takrat predstavljal sodobno arhitekturno izvedbo.

  • Poleti je v vrtcu vroče in odpirajo le tista okna, ki niso povsem dotrajana.
  • Občina obljublja Litijanom nov vrtec že dobro desetletje.
  • Vodniki so speljani nad ometom in večjih obremenitev ne prenesejo.


Zob časa pa ga je tako načel, da bi njegova popolna obnova presegla stroške novogradnje. Ker litijska občina po zadolženosti s 1055 evri na prebivalca sodi na nezavidljivo peto mesto med 212 občinami, ga nameravajo zgraditi v okviru javno-zasebnega partnerstva.

image
Nekoč bodo Litijani morda le dobili vrtec, kakršnega so si zamislili v litijski občini. Žal ne kmalu. Arhiv: Občina Litija


Edino ponudbo podjetja Esotech je občina zavrnila, saj bi osemoddelčni vrtec stal 3,46 milijona evrov, kar sicer ne bi bil strošek občine, vendar bi morala plačevati investitorju 136 evrov uporabnine na uro za nadstandarden vrtec (1300 kvadratnih metrov površine), zaradi česar so Velenjčane odslovili, saj so bili na občini skladno z investicijskim programom, ki je izdelan po vrtčevskih normativnih površinah, pripravljeni plačati le 114,99 evra uporabnine na uro. Vrtec je odprt 4000 ur na leto, kar pomeni, da bi finančno povsem shirano občino na letni ravni to stalo 459.000 evrov.

image
FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Ker so bili na občini v precepu, kaj storiti, so najeli zunanjo finančno službo in ta je izdelala test (ne)upravičenosti izvedbe projekta, zato so se družbi lepo zahvalili za sodelovanje. Zdaj nameravajo z javnim razpisom poiskati najugodnejšega ponudnika, ki naj bi zgradil malce manjši vrtec s 1056 kvadratnimi metri površine in brez kuhinje, zato pričakujejo, da bo tudi cena ugodnejša. Po naših informacijah v ožji izbor sodi podjetje, ki poslovno sodeluje z družbo Riko.


Les odpada z oken, ograje, omar ...


Po besedah ravnateljice Vrtca Litija Liljane Plaskan enoto Najdihojca vzdržujejo le z najnujnejšimi deli, saj se z občino že več let pogovarjajo o novogradnji. Objekt pa je v katastrofalnem stanju; leseni deli odpadajo z oken, z zunanje ograje, s peskovnika in tudi z omar, ki služijo za predelne stene.

image
Liljana Plaskan, ravnateljica Vrtca Litija FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Keramične ploščice so dotrajane, električne žice so speljane nad ometom in večjih električnih obremenitev ne bi prenesle. Za zračenje prostorov odpirajo le tista okna, ki zaradi dotrajanosti to sploh še dopuščajo.

120
otrok obiskuje nevarni vrtec v Litiji


»Težav je vedno več in jih sproti težko odpravljamo. Poleti je tudi zelo vroče, kar rešujemo s prenosno klimo in ventilatorji, a električna napeljava večjih obremenitev ne dopušča,« je povedala Plaskanova. V Najdihojci je sedem vrtčevskih oddelkov, v katerih je 120 otrok. Zaposlenih je 18 ljudi.

S šolskega inšpektorata so za Delo sporočili, da v zadnjem obdobju niso prejeli nobene pobude za izvedbo izrednega inšpekcijskega nadzora v enoti Najdihojca. »Pobudo za izvedbo izrednega nadzora smo zadnjič prejeli leta 2005,« so še zapisali. Starši podpisov za čimprejšnjo gradnjo prepotrebnega vrtca doslej niso zbirali, so pa na nevzdržne razmere opozarjali na sestankih v enoti in na svetu staršev. »Starše smo o vseh aktivnostih in pogovorih, ki smo jih v vrtcu izvajali v prizadevanju za nove prostore, redno obveščali. Pričakujemo, da bo novogradnja vendarle stekla. Verjeli smo, da bo to še v tem šolskem letu, kar pa vsaj za zdaj ne kaže najbolje,« je povedala Plaskanova.