Za Metalko deset resnih kupcev

Nekdanjo blagovnico bi kupili domači vlagatelji.

Objavljeno
13. junij 2019 07.15
Posodobljeno
13. junij 2019 13.35
Prostori nekdanje Metalke samevajo že od leta 2013, avstrijska Heta pa jih prodaja malo manj kot dve leti. FOTO: Blaž Samec/Delo
V torek se je iztekel rok za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup nekdanje veleblagovnice Metalka. Po naših informacijah so na Heti Asset Resolution, slabi banki nekdanje banke Hypo Alpe-Adria-Bank, prejeli deset zavezujočih ponudb, med njimi je največ slovenskih kupcev.

Zainteresirani kupci naj bi za nakup 10.676 kvadratnih metrov površin skupaj s podzemnimi garažami ponudili več kot deset milijonov evrov, kar je več, kot so na avstrijski slabi banki pričakovali. Metalka se prodaja že od oktobra leta 2017, njena cena pa je ves čas prodaje vztrajno padala. Kot smo izvedeli, bodo na Heti zdaj ponudbe pregledali in jih ovrednotili, po morebitnih pogajanjih s kupci pa sledi prodaja stavbe, ki v središču mesta sameva že dobrih šest let.

Posel morajo na Heti skleniti najkasneje do konca septembra, saj roki prodaje Metalke potekajo vzporedno s prodajo družbe kot celote. Za zdaj ni znano, kdo konkretno se poteguje za nakup Metalke, saj uradnih informacij o prodaji na avstrijski slabi banki ne dajejo.


Vztrajno padanje cene stavbe v središču mesta


Na začetku prodaje je bila stavba v strogem središču prestolnice ocenjena na 11,7 milijona evrov, leto kasneje pa je njena cena padla za štiri milijone, na 7,7 milijona evrov. Avstrijci zdaj mrzlično iščejo kupca te stavbe, ki je, kot so zapisali v javnem razpisu, objavljenem marca, »primerna za izvedbo prestižnega poslovnega, hotelskega ali stanovanjskega objekta«.

Naprodaj je tudi 1628 kvadratnih metrov površin v sosednji, poslovni stavbi na Dalmatinovi 2, kjer sta v drugem in četrtem nadstropju dva najemnika – Center za socialno delo Ljubljana (CSD) in družba O2 Med. Ljubljanski CSD za 190 kvadratnih metrov velike prostore plačuje 2660 evrov najemnine na mesec, najemna pogodba pa se izteče oktobra leta 2028. V trgovskem delu pa so še štirje najemniki, ki prav tako plačujejo najemnino. Skupaj gre za okoli sedem tisočakov na mesec oziroma dobrih 85.000 evrov na leto.