Zakaj bo Vodnikova cesta precej ožja, prenova tržnice pa dražja

Z obnovo koseške tržnice bodo hkrati uredili kolesarsko stezo in premaknili postajališče Bicikelj
Fotografija: Obnova tržnice Koseze poteka hrati z zožitvijo Vodnikove ceste. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Obnova tržnice Koseze poteka hrati z zožitvijo Vodnikove ceste. FOTO: Leon Vidic

Družba KPL, ki v teh dneh med drugim obnavlja Gosposvetsko, Dalmatinovo, Slovensko in Zaloško cesto, je pred dobrim mesecem začela tudi celovito prenovo tržnice Koseze. Za dela, ki jih bodo končali prihodnji mesec, bodo na občini  in v javnem podjetju LPT plačali 278 tisočakov. KPL pa ni bil izbran na javnem razpisu, ampak so v okviru javnega naročanja z družbo sklenili okvirni sporazum.

Ko so sredi junija na koseški tržnici posekali štiri drevesa in odstranili bližnji lokal, je to številne okoliške prebivalce precej razburilo, njihovo razočaranje pa se je razširilo tudi na družbenih omrežjih. Vendar na občini mirijo: posekana drevesa so bila odstranjena zaradi slabega zdravja, zato jih bodo nadomestili z novimi. »Med projektiranjem razširitve tržnice smo razmišljali o možnih rešitvah glede dreves, bodisi o njihovi ohranitvi bodisi zasaditvi novih. K odločitvi za odstranitev dreves pa je prispevalo več dejavnikov. Drevesa namreč niso bila primerna, in sicer zaradi alergenosti in pogostega lomljenja vej, poleg tega so bila poškodovana,« pojasnjujejo na MOL.

Po posvetu s predstavniki botaničnega vrta so se odločili, da bodo drevesa na novo posadili. In kako bo tržnica videti po novem? Poleg tega, da bodo zasadili osem novih dreves vrste koprivovec, bodo prostor uredili z novimi velikimi kovinskimi stojnicami. V javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) pravijo, da je bila zadnja večja prenova tržnice v Kosezah pred enajstimi leti. Takrat so na novo preplastili površino tržnice in postavili nove velike kovinske stojnice. Po naših informacijah so si v javnem podjetju kar nekaj časa prizadevali, da bi se projekt prenove letos vendarle začel.


Delavci KPL delajo po vsej Ljubljani


Potem ko so delavci KPL pred kratkim obnovili Livarsko ulico za Bežigradom, trenutno intenzivno delajo še na nekaterih pomembnih projektih v mestu. V teh dneh tako hitijo s prenovo Gosposvetske, Dalmatinove, Slovenske in Zaloške ceste, veliko dela pa imajo tudi s prenovo Vodnikove ceste, ki bo po novem precej ožja. Kolesarsko stezo bodo namreč speljali po pločniku, z razširitvijo pločnika pa bodo, kot zatrjujejo na občini, omogočili boljše razmere za pešce in kolesarje. Postaja BicikeLj, ki so jo v Kosezah pridobili šele lani, bodo zaradi nove ureditve prestavili.

Na vprašanje, ali je družba KPL dela za obnovo tržnice pridobila na javnem razpisu, so odgovorili, da je bil za dela v okviru prenove tržnice s KPL sklenjen okvirni sporazum. Za dela bosta občina in LPT okvirno plačala 278.000 evrov. Glede na to, da se je v medijih pojavila informacija, da bodo KPL za prenovo tržnice plačali 130.000 evrov, to pomeni, da bo družba prejela dodatnih 148 tisočakov.

Komentarji: