Zbirka igrač

Svet so preplavile igrače. V sodobni družbi je igra na seznamu otrokovih pravic in dobra igrača pripomoček, ki spodbuja njegovo domišljijo, spretnost in talente.

Objavljeno
09. december 2018 10.00
Posodobljeno
09. december 2018 10.00
Še pred 100 leti igra ni štela za koristno preživljanje časa. Foto Jože Suhadolnik/delo
V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi je na ogled stalna razstava Zgodovinske in umetniške zbirke, ki je razdeljena v deset sklopov. Eden le teh je posvečen igračam

Tako kot drugi predmeti so tudi igrače odraz nekega časa in zato ne preseneča, da ima družabna igra iz leta 1875 na igralni plošči poslikave, ki prikazujejo prizore iz francosko-pruske vojne. Spremembe v družbi se da zaznati tudi preko igrač. Je pa zaznati določeno kontinuiteto, saj so grače za fante akcijske, morda celo simulacija nasilja, medtem ko so se punčke vedno igrale gospodinje, mamice, negovalke. To se ne spreminja. Z izumom avtomobila so se pojavile tudi takšne igrače, po drugi svetovni vojni pa figure, podobne filmskim zvezdam, predhodnice današnjih Barbik in Kenov.

V muzeju so obiskovalcem na ogled zbirka starega sedežnega in shrambnega pohištva, ur in svetil v Sloveniji od 16. stoletja naprej, s pivskim posodjem in drugimi predmeti iz stekla, keramike in porcelana, zapuščina sabljača Rudolfa Cvetka, študijske zbirke starega orožja in kovine, sakralnega tekstila ter igrač, zapuščina telovadca Borisa Gregorke ter slikarska zbirka, dopolnjena z izbranimi glasbenimi inštrumenti.

Na razstavi, ki jo je postavil kustos Tomaž Lazar, si je moč ogledati več kot dva tisoč petsto predmetov.