Zmaga Pezdirca in Sijarića

Sodba v primeru Tobačne razsojena v prid predkupnega upravičenca in črnogorskega poslovneža
Fotografija: Gradbena jama na območju Tobačne je neslavna zapuščina družbe Imos-G, ki je končala v stečaju.. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Gradbena jama na območju Tobačne je neslavna zapuščina družbe Imos-G, ki je končala v stečaju.. Foto: Uroš Hočevar

Višje sodišče v Ljubljani je v pravnem sporu pri prodaji kompleksa 49 nepremičnin na območju Tobačne razsodilo v prid predkupnega upravičenca Igorja Pezdirca, ki ga zastopa odvetniška pisarna Zaman in partnerji. Pezdirc lahko zdaj končno uveljavlja predkupno pravico, v prihodnjih 15 dneh pa mora plačati kupnino v višini 25 milijonov evrov. Spomnimo, da je Grega Erman, stečajni upravitelj propadle gradbene družbe Imos-G, 25-milijonsko pogodbo o prodaji Tobačne najprej sklenil z avstrijsko družbo EWO Bauträger.

Ker je lani poleti Pezdirc uveljavil predkupno pravico, je pogodba z Avstrijci padla v vodo, s tem pa se je začel pravni spor, ki se je vlekel skoraj leto dni in pristal celo na ustavnem sodišču. Konec aprila so ustavni sodniki odločili, da je predkupna pravica ustavna pravica in odločanje vrnili na višje sodišče. »Odločitev sodišča je zame presenečenje, čeprav je sklep sodišča logičen. Vesel pa sem, da je sodišče zaključilo nadaljnje pritoževanje,« pravi Erman.



»Žal mi je, da smo morali iti na ustavno sodišče in tam dokazovati, da je predkupna pravica ustavna pravica,« pa je dejal Marko Zaman, pravni zastopnik Igorja Pezdirca. Ker je ta julija lani sprejel ponudbo Alena Sijarića, bo črnogorski poslovnež na območju Tobačne lahko začel graditi. Skoraj štiri leta trajajoča prodaja kompleksa 49 nepremičnin sredi Ljubljane se bo torej vendarle končala. Gre za neslavno zapuščino propadle gradbene družbe Imos-G, ki je na tem območju nameravala zgraditi 200 milijonov evrov vredno Tobačno mesto, za seboj pa je pustila (nevarno) gradbeno jamo.
 

Komentarji: