Jevšek uresničuje napovedi in ustanavlja nove lekarne

Mestna občina Murska sobota izstopa iz ustanoviteljstva javnega zavoda.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Murska Sobota - Soboška občina je začela postopke za izstop iz Pomurskih lekarn, razdelitev njihovega premoženja ter ustanovitve novega javnega zavoda.
 
V torek se je iztekel 60-dnevni rok, ki ga je soboški župan Aleksander Jevšek postavil Pomurskim lekarnam za zamenjavo vodstva. Ivan Zajc z mesta vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Pomurskih lekarn ni odstopil, zato je soboška občina začela z uresničevanjem svojih napovedi in se lotila ustanovitve novih lekarn.
 
Jevšek je namreč občinam ustanoviteljicam Pomurskih lekarn posredoval dopis, v katerem jih seznanja z izstopom mestne občine iz ustanoviteljstva javnega zavoda. Besedilo je naslovil tudi na predsednika Vlade Marjana Šarca, ministra za zdravje in soboške mestne svetnike. 

V dopisu je Jevšek sporočil, da je mestni upravi naročil začetek postopkov za izstop iz ustanoviteljstva zavoda, razdelitev premoženja Pomurskih lekarn ter ustanovitev novega javnega zavoda, ki bo na območju mestne občine namesto Pomurskih lekarn opravljal lekarniško dejavnost. Ob tem je izrazil upanje, da Zajc, ki ga šteje osebno odgovornega za nastalo situacijo, postopka razdružitve in izstopa ne bo zavlačeval z različnimi pravnimi manevri. V dopisu je še zapisal, da občinam ustanoviteljicam ne more biti v ponos, da so Pomurske lekarne postale talec Ivana Zajca. V zaključku dopisa je Jevšek poudaril, da mora javni zavod delovati v javno korist in zakonito, zaradi česar so se odločili za izstop, ki ga sicer obžalujejo.
Spomnimo, da so v Mestni občini Murska Sobota svoje pozive k odstopu Zajca utemeljevali na spornem neizvajanju javnih naročil. Problematiko je na svoji 2. redni seji obravnavala tudi Skupnost občin Slovenije, katere predsedniški stolček je nedavno zasedel prav Jevšek, in občine ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov, pozvala, da preko svojih predstavnikov v organih upravljanja javnih zavodov nemudoma izvedejo »potrebne ukrepe za odpravo nepravilnega poslovanja«. Zajcu je medtem že pred časom v bran stopil predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub, ki je očitke občine označil za linč direktorja in prizadevanja za njegovo zamenjavo.
 
 

Komentarji: