Šarec na Agri: Vsi problemi v kmetijstvu so rešljivi, a ne čez noč

Predsednik vlade Marjan Šarec je odprl 57. kmetijsko-živilski sejem Agra. V nagovoru je poudaril, da si pri reševanju problematike z zvermi želi, da je sogovornik vlade sindikat kmetov in ne politika.
Fotografija: V nagovoru je poudaril, da si pri reševanju problematike z zvermi želi, da je sogovornik vlade sindikat kmetov in ne politika. FOTO: Jure Banfi
Odpri galerijo
V nagovoru je poudaril, da si pri reševanju problematike z zvermi želi, da je sogovornik vlade sindikat kmetov in ne politika. FOTO: Jure Banfi

Gornja Radgona - Predsednik vlade Marjan Šarec je ob odprtju enega največjih sejmov v državi, ki so mu letos dali ime sejem nove generacije, opomnil, da kmetijstvo potrebuje razvoj in modernizacijo, hkrati pa poudaril tudi zavedanje vlade o izzivih, ki pestijo slovenskega kmeta. 

Pravi, da se zaveda vseh težav, ki pestijo slovenske kmetovalce, ki so po njegovem mnenju rešljive z ustreznim dialogom, a ne čez noč. Navezal se je tudi na aktualne izzive, pri čemer je poudaril, da je populacija volkov in medvedov previsoka, zato je treba število zveri spraviti na sprejemljivo število, potem se bo treba začeti pogovarjati tudi o sobivanju. Želi si, da je njihov sogovornik pri reševanju izzivov sindikat kmetov in ne najrazličnejši povzpetniki.

»S sindikatom smo že vzpostavili zelo dober dialog in tako nameravamo sodelovati tudi v prihodnje. Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, ne bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja, in če ne bo zdravja, tudi ne bo Republike Slovenije.«

Tako Marjan Šarec kot kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta zanikala, da bi karkoli vedela o zagotovilih vlade, ki naj bi jih ta dala po besedah prvaka SLS Marjana Podobnika.

Na 57. kmetijsko-živilskem sejmu Agra se letos predstavlja1850 razstavljavcev iz 32 držav. FOTO: Jure Banfi
Na 57. kmetijsko-živilskem sejmu Agra se letos predstavlja1850 razstavljavcev iz 32 držav. FOTO: Jure Banfi


Pivčeva pravi, da je bilo njihovo zadnje zagotovilo podano na sestanku pri predsedniku vlade, ko so se pogovarjali s sindikatom kmetov. Ugotovili se, da je večina rešitev, ki so skladne z zakonskimi okviri, v teku. »Torej dovoljen odvzem vseh tistih volkov, ki so na problematičnih območjih in povzročajo škodo, dogovorjeno je tudi, da se lovna območja razširijo.«

Pivčeva je še dodala, da bodo v nadaljevanju sedli za skupno mizo in iskali nadaljnje rešitve, ki bi olajšale reševanje težav z zvermi. Dogajanje okrog težav z zvermi so pozorno spremljali tudi na Pomurskem sejmu, Janez Erjavec, predsednik uprave, je napovedani protest označil kot nepotreben. Protesta, s katerim je zaradi vprašanja napadov zveri na rejne živali grozila SLS, sicer tako ni bilo.

Na 57. kmetijsko-živilskem sejmu Agra se sicer na 71.800 kvadratnih metrih razstavnih površin letos predstavlja1850 razstavljavcev iz 32 držav, partnerica sejma je avstrijska Štajerska. Glavni poudarki tokratnega sejma so nove tehnologije v kmetijstvu, digitalizacija v agroživilstvu, precizno kmetijstvo, mednarodno gospodarsko sodelovanje in generacijska pomladitev.

Preberite še:

Komentarji: