V Mensani še ne delujejo vse dejavnosti

 V soboškem Medgeneracijskem centru že deluje restavracija, pralnica, šivalnica in prodajalna centra predelave in ponovne uporabe

Objavljeno
21. februar 2019 08.00
Posodobljeno
21. februar 2019 09.00
V Medgeneracijskem središču Mensana za sedaj še najbolj donosno deluje samopostrežna restavracija. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Murska Sobota - Medgeneracijski center Mensana, ki ga je z obnovo in razširitvijo nekdanjega Pomurkinega obrata družbene prehrane v Murski Soboti zgradil Center za ravnanje z odpadki Puconci (CEROP), kljub drugačnih napovedim še vedno ni v celoti zaživel. Za sedaj delujejo bolj tržne dejavnosti, center ponovne uporabe pa naj bi zaživel spomladi. 

image
V takšnem stanju je CEROP leta 2015 kupil razpadajoč in uničen objekt Družbene prehrane v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič/Delo


CEROP je propadajoč objekt družbene prehrane kupil že leta 2015 in ga najprej nameraval obnoviti samo v center predelave in ponvne uporabe odpadkov, da bi s tem začel razvijati tudi drugo prioriteto pri ravnanju z odpadki, ponovno uporabo. A po besedah direktorja CEROP Franca Cipota se jim je zdelo škoda imenitne lokacije v središču Murske Sobote, zato so koncept razširili v medgeneracijsko središče s stanovanji, lokali, restavracijo, prostori za srečevanje, samo obnovo zavrženih predmetov pa so preselili v Ključarovce (pohištvo) in Sveti Jurij ob Ščavnici (električna in elektronska oprema). 
 

Dejavnosti so se začele lani jeseni


Murskosoboški center, vreden 3,3 milijona evrov, so dogradili lani spomladi in ga odprli na začetku poletja. Prodali so dvanajst stanovanj in del poslovnih prostorov v vrednosti 950.000 evrov. Lani jeseni so z zamudo zaradi menjave direktorice tega socialnega podjetja začele delovati  prve dejavnosti socialnega podjetja Mensana, ki Ceropu za prostore plačuje najemnino. Od začetka februarja letos pa podjetje vodi nova direktorica Ines Kranjec.

image
Od začetka februarja letos Mensano vodi direktorica Ines Kranjec. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Sedaj je tu najbolj obiskana restavracija, v kateri skupaj z malicami za podjetja dnevno skuhajo okrog 750 obrokov. Vedno več dela imajo tudi v pralnici in popravljalnici tekstila, ki deluje v sklopu Mensaninega zaposlitvenega centra, začela pa je delovati tudi prodajalna obnovljenega pohištva in predmetov Centra za predelavo in ponovno uporabo, čeprav za sedaj nekaj zaposlenih v improviziranih prostorih le tu in tam obnovi kak kos pohištva. Njihov pravi center za obnovo pohištva v nekdanji zadružni valilnici piščancev v Ključarovcih pri Ljutomeru namreč še vedno ni dokončan, zato pohištva, ki jim ga prepustijo ljudje, namesto da bi ga zavrgli, še vedno ne prenavljajo v načrtovanem obsegu in ga zgolj zbirajo in skladiščijo. Po besedah prokurista Mensane Franca Cipota naj bi bila gradbena dela v tem centru končana do konca marca, nato naj bi ga opremili in v njem za začetek zaposlili okrog petnajst težko zaposljivih Pomurcev. Gradbeno pa so povsem obnovljeni prostori enote za reciklažo električne in elektronske opreme pri Svetem Juriju ob Ščavnici, vendar se po Cipotovih besedah s tamkajšnjo občino še morajo podrobneje pogovoriti o opremi in konceptu delovanja te enote.

image
V Ključarovcih se za sedaj samo kopiči staro pohištvo, kmalu ga bodo tudi obnavljali. FOTO: Jože Pojbič/Delo

 

Trgovine brez embalaže ne bo


Skoraj dokončno pa so v Mensani opustili načrte za odprtje trgovine brez embalaže v objektu v Murski Soboti. "Prodajaln, tudi takšnih z ekološko hrano in kozmetiko, je že veliko in ne zdi se nam smiselno odpirati še eno," pravi Franc Cipot. Prav tako imajo vedno več pomislekov o uvedbi varstva starejših v soboškem Medgeneracijskem centru. Bolj verjetno je, da bodo sčasoma organizirali službo pomoči na domu, medgeneracijsko druženje pa bodo v svojih prostorih omogočali in občasno organizirali neformalno in neinstitucionalno.