Četrt stoletja enak – in v tem je njegova lepota (VIDEO)

Zlata jama idrijskega turizma letos meri na 25.000 obiskovalcev. 

Objavljeno
17. april 2019 07.01
Posodobljeno
17. april 2019 09.54
Idrijsko podzemlje je več kot 500 let dajalo kruh večini idrijskih družin. FOTO: Leon Vidic
Idrija – Šest nas je, ki čakamo, da vstopimo v jamo. V Antonijev rov. Globoko v idrijsko podzemlje, ki je več kot 500 let dajalo kruh večini idrijskih družin. Fantka in punčka, ki se jim oči zasvetijo ob omembi Perkmandelca, in trije odrasli, ki nas osvojijo z zgodbo o živem srebru, malce pa tudi z obljubo, da bomo na skoraj stotih metrih globine malicali tako, kot so malicali včasih knapi. Kruh, slanina in nepogrešljivi geruš. Pot pod noge torej. Temina čaka.Jože Pavšič, upokojeni rudar, zdaj pa vodnik po Antonijevem rovu in Topilnici, je živa zakladnica podatkov in anekdot o živosrebrovi rudi. »Štirinajst let sem delal ...
Celoten članek lahko preberete po ogledu videa.

Nadaljuj z branjem

 
Lahko pa postanete naš naročnik in takoj dostopate do vseh vsebin. Naročite se lahko tukaj.