Dobili soglasje za odstrel enega volka

V 17 napadih je letos volk na območju občin Cerkno, Železniki in Gorenja vas - Poljane pokončal 92 glav drobnice, enega konja in štiri goveda.

Objavljeno
25. julij 2019 11.45
Posodobljeno
25. julij 2019 12.00
FOTO: Blažž Samec/Delo
Cerkno – Volkovi že nekaj časa povzročajo veliko škodo na območju občin Cerkno, Gorenja vas - Poljane in Železniki. Kljub zakonu o interventnem odvzemu medvedov in volkov iz narave, ki predvideva odstrel 175 medvedov in 11 volkov, so prebivalci teh območij opozarjali, da njihove problematike to ne bo rešilo, ker zakon omenjenih občin ni vključeval. ​

V 17 napadih je letos volk na tem območju pokončal 92 glav drobnice, enega konja in štiri goveda. Država je oškodovanim lastnikom priznala škodo v višini 15.700 evrov. 


Arso se je po burnem pozivu vendarle odzval


Po ostrem odzivu civilne iniciative je posredovala Agencija RS za okolje (Arso), ki je včeraj izdala dovoljenje za odstrel enega volka na območju treh občin. Sekretarki Urška Mavri in Mateja Blažič sta v obrazložitvi zapisali, da so volkovi na območju občin povzročili veliko škode in vznemirili lokalno prebivalstvo, ki se zaradi napadov zveri na domače živali čuti ogroženo.

Dovoljenje, ki ga je izdal Arso, velja do 31. decembra letos za lovišča Sorica, Železniki, Selca, Porezen, Otavnik, Jelenk, Jelovica - Ribno, Kropa, Poljane, Gorenja vas in Sovodenj ter v delu lovišč Stara Fužina, Nomenj - Gorjuše in Bohinjska Bistrica, ki so zunaj območja Triglavskega narodnega parka.