Hotel Palace in MK Group v najem dela portoroške plaže

Najem plaže je del strategije MK Group, da pozicionira Portorož kot eno izmed najprestižnejših turističnih točk na tem delu Jadrana.

Objavljeno
19. november 2019 14.18
Posodobljeno
19. november 2019 14.50
Hotel Palace Kempinski Portorož. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
Hotel Kempinski Palace Portorož in lastnica hotela, družba MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića, sta s komunalnim podjetjem Okolje Piran podpisala pogodbo o 20-letnem najemu plaže pred restavracijami Paco, Jadro in Cacao v Portorožu. V treh letih bodo za ureditev plaže namenili pol milijona evrov, plaža pa bo ostala odprte za vse.

Kot so danes sporočili iz Kempinski Palacea Portorož, bodo skladno z najemno pogodbo v prvem letu vložili 350.000 evrov, v prihodnjih dveh letih pa še 150.000 evrov. Naložba med drugim zajema nakup luksuznih ležalnikov, t. i. VIP caban. »Sprememba bo v ravni storitve, ki jo bomo ponudili našim gostom in bo torej v skladu s petzvezdično ravnjo storitve Kempinski,« je dejal generalni direktor hotela Kai Behrens.

Najem plaže je del strategije MK Group, da pozicionira Portorož kot eno izmed najprestižnejših in najmodernejših turističnih destinacij na tem delu Jadrana, je dodala članica uprave hotela Jelena Baronik. Najem bo začel veljati 1. januarja 2020.image
FOTO: Mk Group

 

»Plaža bo dostopna vsakomur, ki jo bo hotel obiskati«


Javno podjetje Okolje Piran je del plaže oddalo prek javnega razpisa, ki je bil objavljen oktobra letos. Glede na razpis gre za nekaj manj kot 2200 kvadratnih metrov površine, predviden pa je 20-letni najem z možnostjo podaljšanja za deset let. Najnižja letna najemnina je bila določena v višini okoli 18.400 evrov brez DDV, kar v 20 letih pomeni skupno 368.000 evrov brez davka.

»Ko sem prevzel upravljanje podjetja Okolje Piran, sem obljubil, da bomo dali vse od sebe, da prebudimo Portorož ter delamo na promociji in razvoju te prekrasne destinacije. Zaspali smo na lovorikah starega Portoroža in čas je, da se prebudimo,« je v sporočilu navedel direktor javnega podjetja Gašpar Gašpar Mišič.

Kot je dodal, razvoj zahteva vlaganja. »Hotel in MK Group sta že v preteklosti dokazala, da so pripravljeni vlagati v razvoj celotnega turizma v Istri na obeh staneh meje in zadovoljen sem, da v tej smeri tudi nadaljujejo,« je povedal Gašpar Mišič. Po njegovih besedah je strah pred spremembami povsem odveč.

»Tudi drugi hotelirji bi se lahko zgledovali po hotelu Kempinski ter njihovem povezovanju z lokalno skupnostjo,« je povedal in dodal, da si MK Group vse od prihoda na destinacijo prizadeva za promocijo in povezavo domačinov in turizma, saj da se kot strateški lastnik zavedajo, da bo »turist zadovoljen le, ko bo zadovoljen domačin«.

image
Hotel Kempinski v Portorožu FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Pozitivna sprememba v turistični ponudbi Portoroža


Zadovoljni so tudi v Turističnem združenju Portorož. Direktor združenja Igor Novel je dejal, da vlaganje v plažo predstavlja pozitivno spremembo v turistični ponudbi Portoroža. »V raziskavi iz leta 2018 so obiskovalci svoje zadovoljstvo s plažami v kraju ocenili s 3,5 točke od petih, kar nakazuje, da se bo treba v prihodnje intenzivneje potruditi za razvoj tega elementa naše ponudbe,« je dejal.

Tudi v strategiji razvoja turizma je zapisano, da želijo dvigniti kakovost turistične ponudbe v kraju, pri čemer pa morajo sodelovati vsi deležniki, je dodal. »Tako hotel kot lastnik MK Group so se doslej izkazali kot dobri, strateški investitorji, ki aktivno sodelujejo v aktivnostih Turističnega združenja Portorož. Skrbno spremljajo razvoj kraja in si prizadevajo za kakovost, kar je za nas v Portorožu nujnega pomena,« je povedal Novel.

MK Group ima v večinski ali manjšinski lasti 14 hotelov v Srbiji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Črni gori, letališče Portorož in igrišče za golf v Savudriji.

Kostić je lastnik hotela Palace postal leta 2015, ko je prek v Švici registrirane družbe Agri Holding kupil družbo Istrabenz hoteli Portorož, ki je bila lastnica hotela. Družba Istrabenz hoteli Portorož je leta 2008 z mednarodno hotelsko verigo Kempinski podpisala 20-letno pogodbo o upravljanju hotela, ki ima med drugim 182 sob in apartmajev, 1500 kvadratnih metrov velik center dobrega počutja, šest konferenčnih dvoran, unikatno Kristalno dvorano, dve restavraciji in zasebni park.