Idrija z dobrim trajnostnim zgledom med 25 najboljšimi v Evropi

Skupaj s Komnom, Koprom, Rogaško Slatino in Podčetrtkom je prepričala s svojimi prizadevanji na področju odgovornega turizma. 

Objavljeno
07. marec 2019 14.57
Posodobljeno
07. marec 2019 15.59
Festival idrijskih žlikrofov bo letos 24. avgusta. FOTO: Festival Idrijskih žlikrofov
Mednarodna žirija neprofitne organizacije Green Destinations je prečesala dobre prakse posameznih mest iz vse Evrope, ki si prizadevajo za spodbujanje in pospeševanje trajnostnega turizma ter sporočila zmagovalce. Idrija je ena od destinacij, ki se ji je uspelo uvrstiti med 25 najboljših.

Nagrade so podelili v sredo v okviru mednarodne turistične borze ITB Berlin. Ljubljana je z najboljšo trajnostno prakso Borzo lokalnih živil zmagala v kategoriji mest, Bled je dosegel drugo mesto v kategoriji najboljše v Evropi. Idrija pa je priznanje dobila skupaj s Komnom, Koprom, Podčetrtkom in Rogaško Slatino zaradi svojih prizadevanj na področju odgovornega turizma.Nad prijavo Idrije kot trajnostne destinacije je bedela ekipa Visit Idrija, pomemben deležnik, da je šla nagrada v primorske roke, pa je tudi praznik idrijskih žlikrofov, ki poteka pod okriljem mlade in zagnane ekipe Mladinskega centra Idrija. Tilen Božič je v njihovem imenu dejal, da je priznanje potrditev, da je dobro delo lahko nagrajeno.

»Nadaljevali bomo v smeri, ki smo jo začrtali, da imamo torej tudi v Idriji ekološko odgovoren festival, ki bo letos potekal 24. avgusta.«

Prizadevanja za manj odpadkov, biorazgradljiv pribor in krožnike, povratne pralne kozarce, povezovanja z drugimi alpskimi mesti ter iskanje navdiha za trajnost v tradicionalni idrijski iznajdljivosti so v Berlinu torej prepričali kot zgleden primer odgovornega turizma.

image
Velika prednost Idrije z okolico je bogata kulinarična zgodovina. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Priznanja v okviru Sustainable Top 100 Destinations na podlagi ocen mednarodne žirije podeljuje neprofitna organizacija za promocijo in spodbujanje trajnostnega turizma Green Destinations, ki je med drugim leta 2016 Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo na svetu, lani pa za eno od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu in najboljšo v Evropi.
 
»Iskrene čestitke vsem današnjim nagrajencem, tudi zaradi vas Slovenija ostaja in postaja vedno bolj zelena država butičnih doživetij,« je čestitala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO).

Petra Sušek, direktorica Turizma Ljubljana, je pri tem poudarila, da se tudi oni zavedajo vse večje prepoznavnosti koncepta trajnostnega razvoja turizma in povpraševanja turistov po trajnostnih izdelkih. »Lokalno pridelane sestavine predstavljajo trend v sodobni kulinariki, ki postaja čedalje bolj pomemben element turistične ponudbe v Ljubljani, zato nameravamo še naprej izvajati Borzo lokalnih živil in spodbujati, da se nam pridruži čim več ponudnikov in odjemalcev,« je dejala.

image
Lokalno prebivalstvo mora prepoznati dobre projekte, vrednost okolja, v katerem živi. FOTO: Arhiv Dela


»Dokazali smo, da se z majhnimi koraki da storiti veliko, da pa je v prvem planu vedno in najprej sodelovanje z domačini. Lokalno prebivalstvo mora prepoznati dobre projekte, vrednost okolja, v katerem živi, da lahko skupaj oblikujemo nove in nove ukrepe na področju trajnostnega razvoja turizma,« se je pohvalil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Slovenija in posamezne destinacije so zadnja leta za svoje v trajnost usmerjeno delovanje prejele različne nagrade. Evropska destinacija odličnosti v okviru projekta, ki združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno odgovoren turizem in predstavlja največjo evropsko platformo za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma, je leta 2017 postal Koper, Idrija pa je to bila leta 2011.