Iz Ljubljane gremo vsi

Nisem prepričana, da se v celoti zavedamo, kako veliko znanja, talenta, intelekta in idej pride iz manjših slovenskih krajev, do katerih (žal) ne vozi avtobus številka šest.

Objavljeno
11. februar 2020 06.01
Posodobljeno
11. februar 2020 06.01
Nekateri čisto radi rinemo v Ljubljano, še raje pa popoldne nazaj domov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubitelji letalstva in smučarskih skokov ste gotovo slišali za Stanka Bloudka. Upam, da nisem preveč naivna v pričakovanju, da je gospod tudi sicer znan splošni javnosti. Pionir mnogih športov na Slovenskem, konstruktor velikanke v Planici, med letoma 1911 in 1918 je bil prvi slovenski poklicni konstruktor v letalski industriji. Pričujoče vrstice niso namenjene (zgolj) opevanju njegovih izumiteljskih sposobnosti, temveč bi rada usmerila pozornost v to, kje se je rodil. Ali bolje rečeno – kje se ni rodil. Ni se rodil v prestolnici. Zakaj opozarjam na to?

Ker prebivalci malih in manjših slovenskih krajev iz dneva v dan na lastni koži občutimo, kako se država centralizira. Banalen podatek o rojstvu pred 130 leti danes ne vpliva na vsakdan (Ne)ljubljančanov, zato pa nam toliko bolj oblikujejo prihodnost podjetja, ki se selijo s periferije v mesta, pa slabše cestne povezave, glavobol slehernega župana v oddaljenih krajih, pošta, ki izginja iz zaselkov, edini bankomat v kraju, ki le redko deluje.

Najbrž nikomur od tistih, ki imajo v rokah škarje in platno, ni padlo na pamet, da bi središče nove goriške pokrajine, ko bo kokoš enkrat razkosana, postavil – v Ajdovščino ali Bovec. Zakaj pa ne? Ali pa kakšno velepomembno javno službo, ki jih bo, če bo projekt obstal, nedvomno veliko, odprl v Cerknici namesto v Kopru.

Nikakor ne jemljem pomena, ki ga imajo za državo največja naselja. Nisem pa povsem prepričana, da se v celoti zavedamo, kako veliko znanja, talenta, intelekta in idej pride iz manjših slovenskih krajev, do katerih (žal) ne vozi avtobus številka šest.

Ko boste z LJ na registrski tablici naslednjič med gnečo na obvoznici srečali pred seboj kakšen GO, nikar ne pošljite v njegovo ali njeno smer kletvic. Nekateri čisto radi rinemo v Ljubljano, še raje pa popoldne nazaj domov.