Kaj stoji za napadom Levice na Bržana?

Koprski župan Aleš Bržan ne sodeluje najbolje s podžupanjo Majo Tašner Vatovec, predstavnico istrske Levice. Ta je županu očitala, da se spogleduje s samodrštvom.

Objavljeno
23. september 2019 19.00
Posodobljeno
23. september 2019 19.40
FOTO: Jože Suhadolnik
Koprski župan Aleš Bržan je pojasnil, da s podžupanjo Majo Tašner Vatovec, ki pokriva področje kulture, ne sodeluje najbolje, zato je Levici predlagal, da bi jo kdo drug nadomestil. Temu je sledilo javno pismo županu, ki ga je istrski lokalni odbor Levice naslovil Še en samodržec v nastajanju?

Levica ima v 33-članskem koprskem občinskem svetu sicer le dva predstavnika. Če bi izstopili iz koalicije, bi tvorili koprsko opozicijo skupaj s stranko nekdanjega župana Borisa Popoviča, ki po številnih izstopih šteje le še šest članov.


Očitki Levice, podžupanja nedosegljiva


Levica Bržanu očita, da je njegov sosed postal direktor komunalnega podjetja po prirejenem izboru, da kadri nekdanjega župana Popoviča ohranjajo položaje - tako v občinskem zavodu za šport kot v vodstvu koprskega zdravstvenega doma. Kritični so bili tudi do načina imenovanja podžupana – pripadnika italijanske narodne skupnosti. Poleg tega menijo, da župan ni upošteval mnogo njihovih pripomb in predlogov, med drugim se sprašujejo o namenu cenitve stavbe De Belli, ki sodi v kulturno dediščino - kar naj bi se zgodilo brez njihove vednosti.

Ali se v Levici pripravljajo na izstop iz koalicije in bo podžupanja Maja Tašner Vatovec, ki prihaja iz njihovih vrst, odstopila kot podžupanja? Tega nam ni uspelo preveriti, saj se Tašner Vatovčeva ni odzvala, ko smo jo poklicali in ji poslali SMS sporočilo.


Bržan bo nadaljeval z Levico ali brez


image
Maja Tašner Vatovec. FOTO: Boris Šuligoj
Župan Bržan se je odzval s sporočilom za javnost, v katerem zavrača očitke o nedemokratičnem odločanju, češ da se o vseh pomembnih odločitvah posvetuje s koalicijskimi partnerji. Tako bo tudi v prihodnje. »Z Levico ali brez,« je pristavil.

Zavrnil je očitke o prirejenemu razpisu za direktorja Marjetice, saj naj bi ga potrdil nadzorni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Levice. Glede cenitve palače De Belli pa je pojasnil, da je to le prvi korak k njeni obnovi – o kateri bo najprej razpravljala koalicija, nato pa odločil občinski svet. Bržan je poudaril, da koprsko občino vodi z vključevanjem javnosti v postopke odločanja, s čim širšim konsenzom o vseh pomembnih razvojnih vprašanjih. »Če Levica želi boljše delo občine, bo morala tudi delati bolje,« je še pristavil.

Bržan je napovedal tudi pogovor s podžupanjo in občinsko svetnico Olgo Franca, ki se je nedavno razšla s Civilnim gibanjem Skupaj. Ti so jo pozvali k odstopu, a ni pristala. Bržan je menil, da so to notranje težave posamezne politične opcije, a da si bo prizadeval za skupno iskanje rešitev.