Kdo je Naj gostitelj? Idrija!

Pokal z repliko najstarejšega kolesa na svetu za Naj gostitelja je romal v Idrijo.

Objavljeno
03. julij 2019 14.30
Posodobljeno
03. julij 2019 19.53
Predaja pokala za Naj gostitelja v idrijski mestni hiši. FOTO: Organizatorji dirke po Sloveniji
A. I.
A. I.
Letošnja Dirka po Sloveniji je znova obiskala več slovenskih krajev in povsod naletela na odličen odziv s strani lokalnih gostiteljev. Po 25 letih se je kolesarski spektakel vrnil tudi v Idrijo. In prav primorsko čipkarsko središče, ki je sicer v svet poslalo tudi nekaj odličnih slovenskih kolesarjev, med njimi Jana Tratnika, Boruta Božiča in malce dlje v preteklosti tudi Valterja Bončo, si je letos prislužilo naziv Naj gostitelj.

Pokal z repliko najstarejšega kolesa na svetu je tako danes romal v roke idrijskega župana Tomaža Venclja. Med 31 destinacijami (tremi več kot lani), ki so bili uradni partnerji dirke in gostili bodisi start bodisi cilj ali pa katerega izmed letečih ciljev, si je laskavi naslov prislužila Idrija. Izbor za Naj gostitelja je sicer potekal med tremi finalisti, in sicer Idrijo, Ajdovščino in Žalcem, določilo jih je okrog 160 novinarjev akreditiranih medijev ter splošna javnost.

image
Tretja etapa je potekala od Žalca do Idrije. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tomaž Vencelj je pokal dopoldne iz rok Mojce Novak prejel v mestni hiši. Veselja nad pokalom pričakovano ni skrival in dejal, da gre levji delež zaslug za organizacijo v Idriji Valterju Bonči, ki je skupaj z Bogdanom Finkom sodeloval pri določanju trase v mestu in njegovi okolici. 

Organizatorji so z lokalno skupnostjo in trumo navdušenih navijačev, ki so po mestu glasno navijali za kolesarje, tvorili izjemno ekipo in svetu pokazali, da je bila Idrija v zadnjih letih na dirki po Sloveniji morda celo malce po krivici spregledana.Piko na i so spektaklu dodali še učenci osnovne šole Idrija, ki so na zelenici sredi mesta s telesi oblikovali kolo in v svet poslali čudovito sliko mesta in njegovih (mlajših in starejših) prebivalcev. Domiselni gesti so se priklonili tudi organizatorji Dirke po Sloveniji in idrijsko kolo umestili na sam začetek predstavitvenega spota. 

Za Naj gostitelja so glasovali novinarji in privrženci dirke, kriteriji za ocenjevanje pa so bili: vtis urejenosti destinacije, gostoljubnost, promocija gostitelja na dirki, vključenost lokalnih društev pri organizaciji ter navijaško vzdušje.