Koprčani podprli projekte na podeželju

Včeraj opolnoči se je zaključilo glasovanje o projektnih predlogih za participativni del proračuna za leto 2020. Koprčani so izglasovali 36 predlogov v skupni vrednosti okoli 473.000 evrov.

Objavljeno
28. oktober 2019 16.25
Posodobljeno
28. oktober 2019 16.55
Koprčani so glasovali o razdelitvi nekaj manj kot pol milijona evrov za projekte, ki jih najbolj podpirajo. Foto Leon Vidic
Mestna občina Koper je v okviru projekta Predlagam – odločam/propongo – decido, ki ga je začela izvajati 9. septembra letos, dala na glasovanje 147 projektov (od 366, ki so bili izvedljivi), ki so jih pedhodno predlagali njeni občani. Rok za glasovanje se je iztekel včeraj opolnoči. Izbrali so 36 predlogov v skupni vrednosti 472.750 evrov..

O predlogih projektov je glasovalo nekaj manj kot 1800 občanov, ki so oddali več kot 4800 glasov. Vsak je namreč lahko glasoval za več projektov znotraj izbranega območja, vendar skupna vrednost nabora ni smela preseči zneska 80.000 evrov, ki ga je občina namenila za posamezno definirano območje participativnega proračuna, pojasnjujejo na koprski občini.

1800
Koprčanov je glasovalo za predloge za participativni del proračuna za leto 2020.


»Gre za majhen korak k reševanju vseh nakopičenih težav, a velik korak za demokracijo v Kopru. Občanke in občani so pokazali, da si želijo soodločanja o prihodnosti svojega kraja in da imajo poseben posluh za potrebe tistih območij, ki doslej niso imeli prave priložnosti, da bi ujeli razvojni korak. Projekt Predlagam-odločam se je izkazal za zelo uspešnega, zato ga bo Mestna občina Koper v prihodnje še okrepila,« je ob tem povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Po besedah predsednika komisije za participativni proračun Boruta Jermana so največjo podporo dobili projekti na podeželju. Največ glasov je dobil projekt ureditve otroškega igrišča v Črnotičah, med projekti z več podpore sta tudi ureditev mladinske sobe in večnamenske kuhinje v prostorih gasilskega doma v Dolu. Poleg tega so občani glasovali za več projektov ureditve cest in pločnikov. Med zanimivimi projekti pa sta postavitev vetrne harfe v Kopru in glasbene delavnice v vrtcih in šolah, ki ju bo občina realizirala v prihodnjem letu.

»Gre za majhen korak k reševanju vseh nakopičenih težav, a velik korak za demokracijo v Kopru.«  Koprski župan Aleš Bržan


Na podlagi vseh oddanih glasov bo komisija danes izdelala celovit seznam projektov s številom prejetih glasov, ki jih bo v okviru proračuna izvedla v letu 2020. Seznam bo objavljen predvidoma jutri na spletni strani https://predlagam-odlocam.koper.si/.