Na Grahovem sanirajo plaz, a ne bistva problema

Kdaj bo na vrsti del vasi, kjer stoji večina hiš?

Objavljeno
22. november 2018 07.00
Posodobljeno
22. november 2018 07.00
Sanacija ceste skozi Grahovo bo stala skoraj dva milijona evrov. Foto Blaž Močnik
Grahovo ob Bači - Nekateri prebivalci in lastniki objektov v vasi Grahovo ob Bači protestirajo zaradi poteka sanacije plazu, ki ogroža naselje. Toda odgovorni pred nadaljnjimi ukrepi še čakajo rezultate meritev na terenu.

Pod protestno pismo se je podpisalo 20 lastnikov hiš in gospodarskih objektov. Menijo, da je sanacija plazljivega območja prepočasna in neustrezna, moti pa jih tudi, da nimajo informacij o dosedanjem poteku in rezultatih geoloških meritev. »Po mojem bi morali biti občani seznanjeni z rezultati meritev sproti. Ne vemo ničesar, kar samo dodatno vzbuja dvome, kaj se na tem območju dogaja,« je povedal Dušan Taljat, pobudnik pisma, ki so ga prejeli vlada, ministrstvi za infrastrukturo in okolje, direkcija za infrastrukturo ter tolminska občina.

Manjšino vaščanov in lastnikov nepremičnin je očitno dodatno razjezila sanacija državne ceste skozi Grahovo, ko se je lansko poletje po mesecu dni del pri postavljanju delovnega platoja za gradnjo druge pilotne stene zemlja splazila in povzročila dodatne poškodbe na nekaterih že poškodovanih objektih. Kakor navajajo, so se načrti sanacije nato spremenili, a jim jih nihče ni predstavil.

image
Sanacija ceste bo trajala še do poletja, kdaj bo prišlo na vrsto pobočje, kjer je največ stanovanjskih hiš, pa še ni jasno. Foto Blaž Močnik


Predvsem pa se jim zdi sporno, po kakšnem vrstnem redu poteka sanacija, saj da je občina s študijo izvedbe posegov že pred osmimi leti ugotovila, da je treba najprej sanirati pobočje v osrednjem delu vasi in šele nato cesto ter poškodovane objekte. »Trenutno nihče ne ve, kdaj in kako bodo izvedli sanacijo pobočja, kjer je največ stanovanjskih hiš. Zdajšnji način sanacije vzbuja nezaupanje, strah in nezadovoljstvo, zato bi bilo treba nujno vzpostaviti neposreden stik z vaščani,« opozarja Taljat.


Sanirajo, a ne dovolj

Toda če ne bi začeli sanirati ceste, te danes ne bi bilo več, odgovarja vodja sektorja za naložbe v ceste pri direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart: »Smo edini, ki smo doslej sploh kaj naredili. Večji problem pa je območje nad cesto, ki ni v naši pristojnosti. Z našim posegom omogočamo sorazmerno stabilnost tudi za objekte nad cesto, ampak to ni dovolj.« Direkcija bo za sanacijo ceste namenila 1,9 milijona evrov, končali pa naj bi jo poleti.

Plaz na približno 20 hektarih površine zaradi prelomnice nad vasjo, v katero zateka voda, vaščanom krati spanec že desetletja, a vse doslej niso bili storjeni resnejši koraki za dolgoročno ureditev razmer. Poleti je direkcija v dogovoru z občino Tolmin naročila geološke raziskave na širšem območju Grahovega, da bi ugotovila celotno razsežnost plazenja. Odtlej spremljajo pomike, globine plazenja in raven talne vode. Raziskave bodo končali ta mesec.

image
NI še jasno, kdaj bo prišla na vrsto sanacija pobočja, kjer je največ stanovanjskih hiš. Foto Blaž Močnik


»Dokler ne dobimo celovite slike, nismo želeli objavljati delnih podatkov, saj so ti lahko zavajajoči. Šele na podlagi poročila bo mogoče izdelati projekt za izvedbo, ki bo obsegal stabilizacijo ceste in terena pod njo ter odcep za železniško postajo,« pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in opozarjajo: »Pred izdelavo projekta ni mogoče izvajati nobenih parcialnih sanacij zunaj obstoječega projekta, kot to ves čas zahteva predvsem eden od pobudnikov protesta, ker kakršna koli necelovita dejanja lahko povzročijo še več škode. In to predvsem zaradi zelo visokega vodostaja podtalnice na celotnem območju Grahovega.«

Tolminski župan Uroš Brežan za danes napoveduje sestanek direkcije in projektantov s predstavniki krajevne skupnosti in občine: »Predstavili bodo trenutno stanje na terenu in usmeritve za reševanje problema. Predstavitev stanja in prihodnjih ukrepov za vse krajane pa je predvidena januarja.«