Nekdanji Paradiso naprodaj, a kdo ga sploh hoče

Nekdanja bolnišnica, dijaški dom in igralnica čaka na boljše čase, ki pa jih lahko zagotovi zgolj milijonski vložek.

Objavljeno
14. december 2018 11.00
Posodobljeno
14. december 2018 11.00
Leta 2010 je šel objekt v prodajo za 560.000 evrov, danes je ocenjen na 1,18 milijona evrov. Foto Blaž Močnik
Nekdanji Hotel Paradiso v Tolminu bo novega lastnika iskal na januarski javni dražbi. Več kot dve desetletji sameva in propada, vrata pa zadnja leta odpira zgolj med tradicionalnimi glasbenimi festivali ob Tolminki in Soči.

Potem ko je zadnja lastnica družba Ecomaf, ki ji od leta 2010 ni uspelo obnoviti in oživiti starega hotelskega kompleksa, lani končala v stečaju, bo napovedana dražba pokazatelj, koliko je interesa za objekte z vsemi pripadajočimi zemljišči. Cenitev je postavila začetno izklicno ceno na 1,18 milijona evrov, s čimer bi lahko poplačali terjatve, ki jih je stečajni upravitelj Igor Gorše priznal za več kot 900.000 evrov, poplačila upnikom pa pred časom napovedal do sredine prihodnjega leta.

»Cena je normalna za takšen objekt, ki pa hkrati zahteva še veliko naložbo v obnovo. Vsekakor je velika priložnost za resnega kupca in za kraj,« je dejal Edvard Škvarča iz nepremičninske agencije Re/Max. Čeprav so nekateri interesenti po naših informacijah že ogledovali nepremičnino na obrobju Tolmina, prodaje, dokler ne bo cena občutno padla, vendarle ni pričakovati.

»Informacij za zanesljivo udeležbo na dražbi nimamo. Glede na interes, ki bo izkazan do razpisanega dneva dražbe, se bo upravitelj odločil, kakšna bo izklicna cena na naslednji javni dražbi, če bo razpisana neuspešna,« so sporočili iz pisarne stečajnega upravitelja.

image
Leta 2010 je šel objekt v prodajo za 560.000 evrov, danes je ocenjen na 1,18 milijona evrov. Foto Blaž Močnik


Kdo ima sploh interes

Stavba ima že dolgo zgodovino, saj so jo zgradili leta 1906, ko je služila kot bolnišnica za potrebe gradnje bohinjske železnice. Nato je za šest desetletij postala dijaški dom, leta 1983 pa Hotel Centroslavija. Po pridobitvi igralniške dejavnosti si je nadela ime Hotel Paradiso do policijske racije na silvestrski večer leta 1995. Utopični preblisk o obnovi hotela ameriškega podjetnika srbskega rodu Stevana Stojanovića se je prav tako končal s stečajem, nato pa je pred slabim desetletjem Ecomaf za kompleks odštel 560.000 evrov.

Tako zgradba ob Soči zadnja leta zaživi zgolj med poletnimi glasbenimi festivali. Prireditelji MetalDays in drugih dogodkov so si sicer izborili prednajemno pravico, ki so jo s stečajem izgubili. Bi jih nakup zanimal? »Za zdaj ne vemo, kaj bo pomenila načrtovana gradnja obvoznice za naše festivale. Zato je še prezgodaj razmišljati o nakupu nepremičnine na lokaciji,« pravi Nika Brunet.

V preteklosti se je z nakupom Paradisa povezovalo tudi tolminsko občino, toda lokalna skupnost se ne vidi v vlogi lastnice: »Objekt stoji na zanimivi lokaciji v neposredni bližini Sotočja in na prizorišču poletnih festivalov. Občinski prostorski načrt na širšem delu tega območja predvideva površine, namenjene turizmu in rekreaciji. Kolikor nam je znano, je objekt po dolgih letih neuporabe in pomanjkljivega vzdrževanja v vse prej kot dobrem stanju. Občina tudi zato v tem trenutku nakupa stavbe ne načrtuje.«

image
Leta 2010 je šel objekt v prodajo za 560.000 evrov, danes je ocenjen na 1,18 milijona evrov. Foto Blaž Močnik

 

Hotelskih postelj manjka

Objekt tako že 23 let ostaja turistična zamujena priložnost, še posebej ker Zgornjesoška dolina nima dovolj razvitega hotelskega turizma. »Hoteli so ključnega pomena, če želimo nagovarjati zahtevnejši mednarodni trg in razvijati turizem kot celoletno dejavnost, ki bo zagotavljala stabilna delovna mesta,« je dejal direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar.

V premislek navaja, da se je število postelj apartmajskih ponudnikov v zadnjih letih potrojilo, število hotelskih postelj pa v zadnjem desetletju prepolovilo: »Želeli bi si, da bi se obdobje avanturistov, ki so imeli finančne vire, ne pa znanja in potrebnega razumevanja turizma, končalo. Da bi v teh hišah, ki so vse po vrsti na odličnih lokacijah, dobili gospodarje, ki bodo resno želeli razvijati dejavnost. Želeli bi si, da so obetavni premiki, ki jih trenutno vidimo v hotelu Dvorec v Tolminu ali hotelu Boka v Bovcu, začetek novega trenda, ki bi lahko dokaj hitro spremenil trenutno stanje v hotelskem segmentu in celotni dolini prinesel veliko dodano vrednost.«