Novega leta v Kopru še ni konec

V središču Kopra še vedno svetijo praznične lučke, čeprav jih delavci Marjetice vsak dan odstranjujejo
Fotografija: Novoletna žoga na krožišču pred koprskim stadionom Foto Nataša Čepar
Odpri galerijo
Novoletna žoga na krožišču pred koprskim stadionom Foto Nataša Čepar

»Projekt Čudolandije se je izvedel brez tehtnega premisleka, kje vse te okraske sploh skladiščiti,« pravi Gašpar Gašpar Mišič, svetovalec uprave koprskega javnega komunalnega podjetja Marjetica. Okraske odstranjujejo vse od novega leta, a zaradi količine to terja svoj čas. Na koprski občini so pri tem zanikali, da bi okraske nameravali prodati.



Na koprski občini, ki jo vodi župan Aleš Bržan, so nam sicer odgovorili, da skladišče za številno okrasje imajo. Gašpar Mišič pa nam je podrobneje pojasnil, da ima občina do konca meseca v najemu skladišče podjetja Grafist za tisoč evrov na mesec. Za naprej pa iščejo drugačno rešitev. Nekaj okrasja jim je že uspelo pospraviti v kletne prostore pod olimpijskim bazenom, nekaj pa v prostore nad občinsko čistilno napravo na Serminu. Večje okraske bodo, ovite v folijo, začasno shranili na vrtnariji.

V Kopru se še sprašujejo, kam z vsemi okraski. Foto Nataša Čepar
V Kopru se še sprašujejo, kam z vsemi okraski. Foto Nataša Čepar


»Gre za ogromna svetlobna telesa, ki se pri demontaži lahko poškodujejo, zato je treba z njimi zelo skrbno ravnati in jih primerno shraniti,« omeni Gašpar Mišič. »Kako pa bi bilo, če bi okraski prihodnje leto le napol svetili?« se vpraša. Po njegovih besedah bi bilo najbolj smiselno, da bi jih skladiščil tisti, ki jih je Kopru dobavil.

Vršilka dolžnosti direktorice Marjetice Azra Rešić nam je povedala, da se z odstranjevanjem okraskov vsak dan ukvarja od 10 do 15 delavcev, tudi podizvajalcev, ki imajo na voljo več dvižnih košar. Največje okraske, ti so na cestnih krožiščih – svetilnik, nogometno žogo in sidro – bodo predvidoma odstranili te dni.

Labod v Hlavatyjevem parku. Foto Boris Šuligoj
Labod v Hlavatyjevem parku. Foto Boris Šuligoj


»Dekorativno svetlobno okrasitev bomo pospravili do konca februarja. Umikati smo jih začeli kmalu po novem letu, in sicer po fazah, saj odstranjevanje, tako kot postavitev, zahteva svoj čas,« pojasnjujejo na občini. Najprej so pospravili mestne vpadnice, semedelsko promenado, sprehajališče do Žusterne, nato pa postopoma obodno cesto, Vojkovo nabrežje in Pristaniško ulico.

Svetlobna okrasitev strogega centra z ulicami in trgi (Hlavatyjevim parkom in Ukmarjevim trgom) je ostala vse do konca delovanja drsališča, 10. februarja, nato pa so jo tudi od tam začeli odstranjevati. »Okraskov ne nameravamo prodajati, del okrasitve, ki je bil najet, je občina že odstranila in predala najemodajalcu,« so zatrdili na občini.



Stroški nabave okraskov za Čudolandijo, ki je v Koper sicer privabila izjemno število obiskovalcev, so po znanih podatkih znašali 600.000 evrov. K temu pa je treba prišteti še številne stroške, tudi vzdrževalne in montažne, kar pomeni, da je občina za Čudolandijo predvidoma odštela skoraj milijon evrov. Nekdanji koprski župan Boris Popovič je novoletne okraske dal namestiti že lanskega oktobra.

Komentarji: