Novih več kot polovica županov

Od trinajstih občin jih bodo sedem vodili novi obrazi.
Fotografija: Klemen Miklavič se zaveda, da vpliv MONG sega izza občinskih  meja. Foto Blaž Močnik
Odpri galerijo
Klemen Miklavič se zaveda, da vpliv MONG sega izza občinskih  meja. Foto Blaž Močnik

Prepričljivi zmagi novincev v politiki v prvem krogu, Gorana Kodelje v Vipavi in Tine Gerbec v Kanalu ob Soči, sta na severnem Primorskem napovedali tudi spremembe v drugem krogu, ki so se najbolj potrdile s slavjem Klemna Miklaviča v mestni občini Nova Gorica. Od trinajstih občin severne Primorske jih je sedem dobilo nove župane.

Tarik Žigon (Lista za vas) je v občini Renče-Vogrsko več kot podvojil podporo volivcev iz prvega kroga, premagal protikandidata Rajka Lasiča in bo s skoraj 54 odstotki glasov nasledil še aktualnega župana Aleša Bucika. »Po tej dvomesečni kampanji grem naprej s še več optimizma, zagnanosti in tudi odgovornosti. Izvolitev vidim kot željo ljudi po spremembi, naprej pa bomo šli vsi skupaj,« je bil zadovoljen Žigon, 36-letni inženir v družinskem podjetju. Čeprav so mu nasprotniki očitali, da mu za takšno funkcijo primanjkuje izkušenj, se ni dal zmesti: »Najpomembnejše so izkušnje, ki ustrezajo času, v katerem moramo delati.« Pozdravil je tudi spremembo na čelu novogoriške občine, saj da bo treba okrepiti medobčinsko sodelovanje v regiji.

Tarik Žigon bo najmlajši župan v regiji. Foto Lista za vas
Tarik Žigon bo najmlajši župan v regiji. Foto Lista za vas

 

»Univerza naj se ne seli v Vipavo«

Klemen Miklavič (Goriška.si) se z njim strinja: »Nova Gorica je neformalno regijsko središče z vplivom onkraj svojih občinskih meja. Zato moramo okrepiti projektno sodelovanje, še zlasti v gospodarstvu. Regija je imela lani namreč negativno bilanco v izvozu z Italijo, kar je glede na izhodišča, kakršna ima, zelo hudo.« Včeraj se je neuradno že sestal z rektorjem Univerze v Novi Gorici Danilom Zavrtanikom. Kot je dejal, ga bo poskušal prepričati, naj se univerza ne preseli v Vipavo: »Upajmo, da bomo odprli novo poglavje v odnosih med občino in univerzo.«



Drugje v regiji je v Kobaridu s 105 glasovi prednosti zmagal prav tako novinec Marko Matajurc z Listo za vodo. Z 52,58 odstotka glasov je premagal aktualnega župana, prav tako neodvisnega kandidata Roberta Kavčiča, ki je županoval med letoma 2006 in 2010 in v zadnjem mandatu. Kampanja je minila v besednem dvoboju, kaj je zavajanje volivcev in kaj ne.

Matajurc trdi, da se je mogoče rešiti klora iz vodovodnih sistemov: »Zelo preprosto bo. Če to hočemo ljudje, bo šlo. Zakonodaja nikjer ne pravi, da moramo klorirati. Vemo, da so UV-žarnice bistveno boljše. Tako da bomo takoj prešli na to, potem pa gremo naprej, ker vemo, da je vodovodna infrastruktura v naši občini zelo kritična,« pravi dosedanji predsednik KS Trnovo ob Soči, sicer pa voznik avtobusa in podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije. Matajurc obljublja nadaljevanje dobrih že začetih projektov, a z nekaterimi popravki: »Dnevni center bi nadgradil z domom starejših in oskrbe na domu, glede gasilskega doma pa se zavzemam za reševalni center, kjer bi bile vse reševalne službe pod eno streho.«

Komentarji: