Plastične posoške policiste že ukradli

S tovrstnimi oblikami vandalizma neznanci zagotovo ne prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu.

Objavljeno
04. september 2019 15.09
Posodobljeno
04. september 2019 15.53
S krajami silhuet policistov je ves trud za umirjanje prometa zaman. Foto Blaž Močnik/Delo
Bovec - Nespametni nepridipravi so ukradli tri od petih silhuet policistov, ki sta jih avgusta zaradi velikega števila tragičnih prometnih nesreč na Bovškem in Kobariškem za umirjanje prometa postavili policija in agencija za varnost prometa. Bovški policisti tatvino že obravnavajo.

Preberite, zakaj morajo promet v Posočju nadzirati tudi plastični policisti?

 
Kot poudarja policija, gre za novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost, namen silhuet, ki so v naravni velikosti, pa je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje, vplivati in ozaveščati udeležence cestnega prometa glede defenzivne vožnje.

Policisti PU Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (lani 479). Smrtnih žrtev na tamkajšnjih cestah je letos že 11, medtem ko so lani v prometu tragično končale tri osebe. Kar osem od skupaj 11 smrtnih žrtev na tem območju so vzele ceste v zgornjem Posočju.

 
Silhuete policista in policistke z radarjem so promet umirjale na relacijah Predel–Bovec, Žaga–Kobarid, Trenta–Bovec, Staro selo–Kobarid in Robič–Staro selo.
 
»Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala, uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so opazili silhueto, zmanjšali hitrost vožnje, zaradi česar se je umiril promet. Tudi po postavitvi omenjenih silhuet na območjih občin Kobarid in Bovec je njihova uporaba imela pozitiven učinek.«

Policija sporoča:
Prometna  kultura je del splošne človekove kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in tako prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok. S tovrstnimi oblikami vandalizma pa neznanci zagotovo ne prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu. S takšnim objestnim ravnanjem so izničeni tudi skupni napori tako policije kot tudi Javne agencije RS za varnost prometa in drugih ustanov, ki s takšnimi in drugimi oblikami preventivnih aktivnosti skrbijo za večjo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.

 
Navsezadnje se je v začetku tega tedna začelo tudi novo šolsko leto, namen omenjenih silhuet pa je bil zmanjšanje, umirjanje hitrosti v naseljih ter bližini šol in vrtcev in tako prispevati k večji varnosti najranljivejših udeležencev prometa oziroma varni vključitvi otrok v promet.