Po novem mostu šele po letu 2021

Vseh zemljišč za gradnjo novega objekta po željah krajanov država še nima

Objavljeno
02. november 2018 09.51
Posodobljeno
02. november 2018 09.51
Most na Mostu na Soči bo imel še vsaj dve leti svojo staro podobo. FOTO: Blaž Močnik/Delo
Čeprav bi moral nov most na Mostu na Soči bregova povezovati že od pomladi, se bo to zaradi družnega protesta krajanov proti rešitvi, kot jo je predlagala direkcija za infrastrukturo, zgodilo v najboljšem primeru leta 2021. Potem ko je stari načrt končal v košu za smeti, direkcija skupaj z občino za novi most še pripravlja dokumentacijo.

Pred letom dni so domačini na zboru krajanov zaradi videza mostu in funkcionalnosti zavrnili predlagane načrte ter s tem preložili že predvideno rušitev. Nova idejna rešitev biroja Triiije, ki so jo nato krajani potrdili aprila, predvideva betonski most v nežni opečnati barvi z ločenimi pasovi za vozila, kolesarje in pešce z dodatnim povezovalnim lokom na pešpot ob jezeru.

Ker pa je takšna rešitev bistveno dražja od prvotne – namesto predvidenih 645.000 evrov bo stala vsaj dvakrat toliko –, je morala direkcija za infrastrukturo projekt začeti znova; z izdatnejšo pomočjo tolminske občine, ki bo sofinancerka gradnje.
 

Zaplet pri zemljiščih


»Del, ki draži investicijo, gre predvsem na račun sofinanciranja lokalne skupnosti. Tukaj bo moral občinski svet kaj povedati, ko bo dobil predlog sofinancerskega sporazuma, ki bo po izdelavi projektne dokumentacije nared čez približno eno leto,« napoveduje vodja sektorja za naložbe na direkciji Tomaž Willenpart. Kot pravi, bi novi most lahko začeli graditi leta 2021, če bosta država in lokalna skupnost zagotovili denar.

image
Idejna zasnova novega mostu, ki ureja območje celostno. FOTO: Arhitekturni biro Trije Arhitekti


Trenutno se gradnja mostu zatika pri usklajevanju predpogodbe za odkup dela zemljišča, pri čemer poskuša pomagati tudi delovna skupina domačinov. »Računamo, da bo sprememba projekta pozitivno izpeljana in da bo ta rok, ki so nam ga predstavili, obveljal,« pravi Oton Bratuž iz delovne skupine, kjer so sicer prepričani, da bo kraj z vloženim denarjem občine veliko pridobil: »Atraktivnost Mosta na Soči se bo povečala tako za turiste kot organizatorje različnih prireditev, saj je predlagani novi most takšen, da bo vse to omogočal. Zato denar občine gotovo ne bo vržen stran.«
 

Zahtevnejša druga faza


Skupina predlaga, naj lokalna skupnost za potrebne odkupe delov zemljišč uveljavi prostorskoureditvene vzvode. Iz občinske uprave so sporočili, da spremembe prostorskega načrta že potekajo in da čakajo na smernice za manj zahtevne spremembe, za katere ni potrebna priprava celovite presoje vplivov na okolje: »Zahtevnejše projekte zajema druga faza, v kateri bosta potrebni celovita presoja vplivov na okolje in študija poplavne varnosti. Naročilo te študije bo prilagojeno vsem predvidenim posegom in bo zajemalo tudi ureditve na Mostu na Soči.«