Popovič zapustil za 20 milijonov evrov računov

Novi župan Bržan bi prodal grad Glem, ne pa palače italijanskega konzulata.

Objavljeno
19. februar 2019 19.10
Posodobljeno
19. februar 2019 19.14
Italijanskemu konzulatu se ne bo treba seliti iz palače Vianello v Kopru, ker je župan ne prodaja več. FOTO: Boris Šuligoj
Koper – Koprski občinski proračun mora letos pokriti za približno 20 milijonov evrov računov za vse trakove, ki jih je že lani pred volitvami rezal prejšnji župan Boris Popovič. Če hoče občina te račune poravnati, se mora ob obstoječih 30,8 milijona evrov dolgov dodatno zadolžiti za 4,59 milijona evrov, je pred četrtkovim sprejetjem proračuna povedal župan Aleš Bržan in končno imenoval podžupane. To so: poklicna podžupanja Jasna Softić in nepoklicni Olga Franca, Patrik Peroša ter Mario Steffe iz vrst narodnosti.Lani so v koprskem proračunu zbrali za 71 milijonov evrov prihodkov in imeli za 76 milijonov evrov odhodkov. Lanski prihodki so bili nekoliko višji, ker so iz evropskih sredstev pridobili nekaj več kot 11 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Letošnjih prihodkov bo po načrtih za 59,5 milijona evrov in za okoli 70 milijonov evrov odhodkov. Občinski dolg je v začetku leta znašal 30,8 milijona evrov. Letos se bo povišal za 4,6 milijona, vsi zavodi in podjetja pa imajo še za 12 milijonov evrov dolgov. Na leto plačuje občina 2,3 milijona evrov za njihovo poplačilo.

image
Letos so v proračunu predvideli prodajo obrambnega stolpa (gradu) Glem. FOTO: Dušan Grča


»Če nam letos ne bi bilo treba za lani začete naložbe plačati 20 milijonov evrov, se naši občini ne bi bilo treba nič zadolžiti,« je pojasnil župan Aleš Bržan. Med večjimi obveznostmi, ki ostajajo, je, denimo, 800.000 evrov na račun olimpijskega bazena (v katerem se dela še niso končala, čeprav ga je Popovič z velikim ognjemetom odprl že sredi novembra lani), 300.000 evrov na račun Semedelskega parka in 200.000 evrov na račun peščenih igrišč za odbojko v Semedeli. Kar 6,5 milijona evrov je predvidenih za gradnjo mestne garažne hiše pod Muzejskim trgom in dodatno milijoni za lokalne ceste, ureditev obalnega pasu in obveznosti zaradi lizingov. Samo za vzdrževanje olimpijskega bazena občina letos načrtuje 600.000 evrov.

2000
sodnih postopkov, večinoma odškodninskih, do občine Koper


Koprski župan letos ne potuje v Miami


image
Aleš Bržan se je odpovedal obisku sejma turističnih križarjenj v Miamiju. FOTO: Jože Suhadolnik
Aleš Bržan je poudaril, da bo veliko večji delež proračuna namenil za vsebine na področju kulture (letos bi obnovili rojstno hišo istrskega pesnika Alojza Kocjančiča v Kubedu in spet razpisali Kocjančičevo nagrado), mladih in sociale, za enakomeren razvoj podeželja in mesta. Med drugim so letos v proračunu predvideli prodajo obrambnega stolpa (gradu) Glem, za katerega je Popovičeva uprava predlani namenila 550.000 evrov. Alešu Bržanu se zdi tudi povsem nepotrebna prodaja palače, v kateri gostuje italijanski konzulat, ki za zdaj tam ohranja svoj sedež. Prav tako so namesto predvidenih 200.000 evrov za potovanja članov kabineta na sejem turističnih križarjenj v Miami in na Kitajsko za letos predvideli le 49.500 evrov stroškov za takšna potovanja, Aleš Bržan pa ne namerava potovati v Miami.

  • Proračun odraža povsem drugačen slog vodenja koprske občine.
  • Občinski dolg bo letos višji, ker je Popovič vnaprej zadolžil Koper.
  • Podžupani so: Jasna Softić, Olga Franca, Patrik Peroša in Mario Steffe.


Skoraj 2000 sodnih postopkov – hvaležni odvetniki


Med Popovičevo zapuščino je tudi skoraj 2000 sodnih postopkov, kar pojasnjuje milijonske stroške za odvetniške pisarne, ki so jih imeli v času prejšnje županske oblasti. Aleš Bržan je povedal, da še posebej izstopata odškodninska tožba podjetja Finali Trading za tri milijone evrov in primer Hotela Koper (za 2,7 milijona evrov). Za čim več sodnih sporov bodo poskušali najti rešitve po mirni poti in z dogovorom. Podobno kot tudi s podjetnikom Milanom Mandarićem, ki mu je občinski svet s sprejetjem OPPN onemogočil nepremičninske načrte v projektu Toncity: »Očitno bomo morali ponovno spreminjati prostorski načrt in dovoliti tisto, kar je bilo Toncityju že dovoljeno,« je povedal Bržan.

2,3
milijona evrov anuitet z obrestmi plačuje Koper vsako leto za 30,8 milijona dolgov


Jasna Softić bo poklicna podžupanja za področje mladine, otrok, razvoja in mesta Koper, Olga Franca za podeželje, zdravstvo in socialo, Patrik Peroša za šport, predstavnik italijanske narodnosti med podžupani bo sedanji koordinator za kulturo koprske samoupravne skupnosti Italijanov Mario Steffe, ki je po stažu najstarejši svetnik. Gašpar Gašpar Mišič ni svetovalec, ampak ima županovo pooblastilo za delovanje na področju infrastrukturnih projektov in odnosov med občinami. Županov kabinet pa 1. marca prevzema Nina Trampuš. Povedal je tudi, da so se župani dogovorili, da bo novi direktor Rižanskega vodovoda postal Martin Pregelj, vodja operative iz Adriainga.